SOBOTA 8.6.: Predstavitev Slovenske in zavezniških vojska na letališču Gabrk

by Urednik

GESLO VOJAŠKI VAJ: MOČNEJŠI SKUPAJ

Na vajah Takojšen odgovor, Jadranski udar, Zvezdni vitez in Hiter odgovor sodelujoče enote zavezniških vojska in Slovenske vojske se bodo obiskovalcem predstavile v soboto, 8. junija, na letališču Gabrk v Divači.

V ponedeljek, 6. maja, so se na območju Republike Slovenije začele letošnje regijske mednarodne vojaške vaje. Na vajah Takojšen odgovor (Immediate Response), Jadranski udar (Adriatic Strike), Zvezdni vitez (Astral Knight) in Hiter odgovor (Swift Response) se bodo skupaj s pripadniki Slovenske vojske urili pripadniki vojska petindvajsetih zavezniških in partnerskih držav. Na ta način se krepi usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, s čimer se gradijo učinkovitejše in bolj odzivne sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru.

Prva se je začela taktična vaja enot Takojšen odgovor, ki jo skupaj vodijo Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi, Slovenska in Hrvaška vojska. Med 6. majem in 12. junijem bo na njej sodelovalo manj kot 3000 udeležencev iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske. Vaja vključuje vzpostavitev in odprtje območja delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo sodelujočih enot, podporo države gostiteljice, zagotavljanje odzivnih sil v sestave Zavezništva in urjenje bolnišnične zmogljivosti Role 2.

V času vaj bo med 6. majem in 22. junijem povečan promet vojaških vozil ter vojaških zračnih in vodnih plovil. Večina vojaških dejavnosti se bo odvijala na in v okolici letališč Cerklje ob Krki, Divača in Rakičan, na Osrednjem vadišču SV Postojna, v mariborski in v okolici ankaranske vojašnice. Premiki vojaških konvojev so večinoma načrtovani po avtocestnem križu od mejnih prehodov z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško do naštetih lokacij na način, da bodo čim manj moteči za ostale udeležence prometa, ki se jim vnaprej zahvaljujemo za razumevanje.

Vir in foto: Slovenska vojska  

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE IN ZAVEZNIŠKIH VOJSKA NA LETALIŠČU GABRK PRI DIVAČI – sobota 8. junij 2019

Slovenska vojska vabi na ogled in na predstavitev slovenske in partnerskih vojsk, sodelujočih na regijskih vajah. Na prireditvi na divaškem letališču v Gabrku (izstop iz avtoceste pri Divači) bo v soboto 8. Junija 2019 letalski program s preleti letalnikov, enote Slovenske vojske pa bodo skupaj s partnerskimi vojskami predstavile vojaško opremo, bojna vozila ter letala in helikopterje.

Obiskovalci lahko prireditev spremljajo po naslednjem programu:
• 9.00–16.00 statična predstavitev skupnih vojaških zmogljivosti,
• ob 10.45 dinamična predstavitev specializirane enote vojaške policije in posadke z vojaškim helikopterjem,
• 11.15–12.00 prelet letal in helikopterjev slovenske in zavezniških vojsk ter letalski program
• ob 13.00 dinamična predstavitev specializirane enote vojaške policije in posadke z vojaškim helikopterjem.

Vljudno vabljeni!

Slovenska vojska  

Povezani članki