Srbija naj bi dobila tuje naročilo za 12 oklepnikov lazar II

by Urednik

KDO NAJ BI BIL SKRIVNOSTNI KUPEC SRBSKIH OKLEPNIKOV LAZAR II 8X8?

Srbija naj bi neimenovanemu tujemu kupcu prodala 12 večnamenskih oklepnih vozil lazar II 8×8, poročajo nekateri spletni portali, ki se sklicujejo na anonimen vir. Novica prihaja po tem, ko je Yugoimport pri irskem podjetju Timoney naročil 12 novih pogonskih sisitemov.

Irsko podjetje Timoney je na obrambnem sejmu  Eurosatory napovedal novo pogodbo za opremljanje najnovejše različice Yugoimportovega oklepnega vozila lazar III 8×8, za katere je bilo naročeno 12 novih pogonskih sistemov (pogonska os, krmilni sistem, menjalnik).

Prvi tuji kupec oklepnikov lazar II 8×8 je v letu 2013 postal Pakistan, ki je naročil 3 srbska oklepna bojna vozila (AFV) LAZAR II za boj proti terorističnim grožnjam na zahodni pakistanski meji. Takrat so predstavniki Pakistanske vojske sporočili, da so srbske oklepnike lazar II kupili le za testiranje, saj nameravajo kupiti licenco za tak tip oklepnih vozil in jih izdelovati na lokalni ravni.

Oklepno bojno vozilo Yugoimport lazar II 8×8

Večnamensko oklepno vozilo lazar II je izpeljanka kolesnega oklepnika lazar I (različica MRAV) in  je nadgrajeno z oborožitveno postajo, ki omogoča  vgradnjo različnih vrst orožja različnih kalibrov, odvisno od namena vozila in poslanstva.

Oklepno bojno vozilo pehote lazar II je opremljeno z zadnjo rampo za lažji vstop in izstop, podobno kot ameriško oklepno vozilo bradley, rampa pa je deljiva in se spremeni v par vrat za izhod v izrednih razmerah. Voznika in poveljnik imajo ločena vrata, ki se nahajajo na voznikovi strani.

Na obeh straneh vozila so neprebojna okna in odprtine za streljanje. To omogoča, da lahko vojaki (skupaj 9) v vozilu spremljajo razmere na bojišču in se lahko vključijo v spopad iz notranjosti varnost vozila.

Voznik ima pet kamer, ki zagotavljajo vidno polje skoraj 360°. Dve kameri se nahajata pred voznikovo kabino, dve na straneh vozila, ena pa je nameščena v zadnjem delu vozila za pomoč pri vzvratni vožnji. V pehotnega različici vozila (IFV) je v vozilu prostora za tri člane posadke in devet vojakov. Oklepno vozilo LAZAR II poganja motor z močjo 500 konj.

Podrobneje smo o srbskih oklepnih vozilih pisali v Reviji Obramba, avgust 2013 v članku AMBICIOZNI RAZVOJNI PROGRAM – Sejem orožja in vojaške opreme “Partner 2013″ avtorja Stanka Arsića, podrobneje pa smo oklepnik lazar II 8×8 predstavili v Reviji Obramba, september 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Srbsko oklepno pehotno vozilo lazar II

Oklepno vozilo LAZAR II 8×8 APC, ki ga proizvaja srbsko obrambno podjetje Yugoimport SDPR, je močno spremenjena različica prvotnega oklepnega vozila LAZAR I MRAP.

V septembrski reviji Obramba ne spreglejte

V septembrski izdaji revije Obramba smo Vam zopet pripravili kup zanimivih člankov. Začenjamo z intervjujem z brigadirjem Davidom Humarjem, nadaljujemo z delovanjem Enote za specialno delovanje (ESD) SV na misiji ISAF, …

Povezani članki