V Srbiji poteka velika poveljniško-taktična vaja “Morava 2016”

by Urednik

VOJSKA SRBIJE IZVAJA MANEVRE PO CELI DRŽAVI

V Srbiji v teh dneh poteka poveljniško-taktična vojaška vaja “Morava 2016”, za katero je srbsko obrambno ministrstvo zapisalo, da je največja vojaška vaja “od ustanovitve Vojske Srbije”(v zadnjih desetih letih). Manevri “Morava 2016” so se začeli 24. maja 2016 in bodo po vsej Srbiji potekali 10 dni.

V vaji poleg vojakov na služenju vojaškega roka sodelujejo tudi rezervisti, tako iz kopenskih kot letalskih enot. Srbsko obrambno ministrstvo želi z manevri preveriti usposobljenost sil srbske vojske pri odzivu na krizne razmere. Enote se na terenu srečavajo s številnimi težavami, ki jih morajo poveljniki in vojaki poskušati rešiti, da bi dosegli svoje cilje.

Z izvajanjem dejavnosti usposabljanja v praksi želijo preveriti organizacijo, doktrinarne rešitve, načela taktike, tehnike in postopke poveljevanja enotam Vojske Srbije.

Del manevrov “Morava 2016” je tudi vojaška vaja “Ljeto 2016”, ki poteka na poligonu Pasuljanske livade, kjer pripadniki 3. brigade kopenske vojske ob podpori 98. letalske brigade izvajajo taktično vajo s streljanjem.

Na vaji se pripadniki Vojske Srbije usposabljajo za ofenzivne operacije ob podpori vojaških letal J-22 orao in helikopterjev SA 341/342 gazelle GAMA, medtem ko kopenske enote uničujejo cilje s tanki M-84, bojnimi pehotnimi vozili BVP M-80, bojnimi oklepnimi vozili BOV-1 (POLO M-83), samovoznimi havbicami 2S1 gvozdika, minometi,…

Pripravil: A. Knific, foto: mod.gov.rs

Povezani članki