Letalonosilka USS Theodore Roosevelt poslana v Jemen v odgovor na iranske ladje

by Urednik

HITER AMERIŠKI ODGOVOR NA IRANSKE VOJAŠKE LADJE

Združene države Amerike pošiljajo letalonosilko USS Theodore Roosevelt in rušilec USS Normandy v bližino Jemna v odgovor ladje Iranske mornarice in odziv na nestabilnost v tej državi, kjer v zadnjih tednih divja vojna, je sporočila Ameriška mornarica v ponedeljek 20. aprila 2014.

Ameriška letalonosilka USS Theodore Roosevelt (CVN-71) razreda nimitz in z vodenimi izstrelki oborožen rušilec USS Normandy (CG-60) razreda ticonderoga se bosta pridružili sedmim vojaškim ladjam (3 amfibijske ladje in 2 rušilca) Ameriške mornarice, ki so že na tem območju. Minuli konec tedna pa so iz Irana sporočili, da bodo proti Jemnu poslali 9 vojaških ladij.

“V zadnjih dneh se je Ameriška mornarica povečala svojo prisotnost na tem področju, kot posledica trenutne nestabilnosti v Jemnu,” so dodali v Ameriški mornarici (US Navy). ZDA želijo s to potezo še okrepiti svojo vojaško prisotnost in ohraniti vodilno vlogo (pred Iranom) na območju Arabskega morja, Adenskega zaliva, 18 milj široke ožine Bab-el-Mandeb in južnega Rdečega morja.

Poleg tega Američani sumijo, da iranske vojaške ladje prevažajo orožje uporniški skupini Huti, ki se spopadajo z Jemensko vojsko (poleg militantne skupine Al-Kaida na Arabskem polotoku – AQAP). Združene države Amerike in Savdska Arabija trdita, da prav Iran podpira pleme Hutov v Jemnu, vendar Teheran zanika te obtožbe. Mornarica Savdske Arabije je že uvedla blokado jemenskih pristanišč.

Konec marec 2015 je Hadi pozval Arabsko ligo za vojaško pomoč, zaradi česar je Savdska Arabija na čelu koalicije začele bombardirati položaje Hotov v Jemnu. Huti so prevzeli velikih del ozemlja Jemna po zasedbi prestolnice Sanaa v septembru 2014 in odstavitvi jemenskega predsednika Hadija v februarju 2015.

Varnostni svet ZN je minuli teden sprejel resolucijo o uvedbi embarga na orožje za pleme Huti in tudi sile zveste nekdanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki so se združili v boju proti odstavljenemu predsedniku Jemna (Abd Rabbuh Mansur Hadi).

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

vojna v Jemnu - zemljevid

Povezani članki