Odpira se nov, zajeten trg bojnih letal: IRAN

by Urednik

IRAN KAŽE VELIKO ZANIMANJE ZA VOJAŠKA LETALA (PO UKINITVI SANKCIJ)

Samo nekaj tednov po iranskem podpisu sporazuma na Dunaju, ki močno omejuje možnosti – jih praktično onemogoča –  izdelave jedrskega orožja, so se Iranske letalske sile znašle v položaju, ko po dolgih desetletjih lahko razmišljajo o prenovi svojih letalskih bojnih zmogljivosti. Vsega  skupaj so sankcije trajale kar 36 let.

Za Letalske sile Islamske Republike Iran (IRIAF) to pomeni ponovno možnost posodobitve svojih zastarelih zmogljivosti, večina letal pa je tako ali tako neletečih, izvirajo namreč še iz časov šahovega režima ali pa so jih dobili leta 1991 po napadu zavezništva na Irak, ko so letala Iraških letalskih sil preletala v Iran.

Od podpisa zgodovinskega sporazuma je torej manj kot mesec, IRIAF pa je že navezal stike s potencialnimi dobavitelji bojnih letal iz Kitajske in Francije, gre za kitajsko družbo CAC (Chengdu Aircraft Corporation) – ponuja letalo J-10B – in  francoskega Dassaulta, ki ponuja francoske viške lovcev mirage 2000 (slednje v Francoskih letalskih silah zamenjujejo s sodobnejši rafalei).

Tudi Rusija seveda ne stoji ob strani in Moskva naj bi Iranu ponudila viške ali nove lovce MiG-29 in lovce družine Su-27. Po poročanju tajvanskih medijev naj bi Iran in Rusija že sklenila pogodbo za 24 lovcev J-10 v vrednosti 1 milijarde dolarjev, ki pa naj bi jo Kitajska dobila s koncesijo za eno od največjih črpališč nafte za 20 let.

Pred iransko revolucijo leta 1979 so ZDA režimu šaha Reze Pahlavija prodale približno 500 letal tedaj najsodobnejše generacije: 79 Grummanovih F-14A tomcat (prirejenih iz palubne verzije F-14), 177 McDonnell Douglasovih (kasneje Boeing) F-4E, 32 različic F-4D in 16 različicRF-4E phantom II, zatem 141 lovcev F-5E in 28 lovcev F-5F tiger II. Ob tem pa še transportna letala C-130E/H hercules in Boeing 707, Lockheed Martinove patruljne mornariške P-3F orion in Boeingove transportne helikopterje CH-47A chinook, Bellove večnamenske UH-1 iroquois ter jurišne AH-1 cobra. S temi letalniki je bil Iran tedaj seveda regionalna letalska sila, hkrati pa tudi eno najmočnejših in najsodobnejših vojaških letalstev na svetu.

ZDA so po padcu šahovega režima prenehale dobavljati rezervne dele in vzdrževati to sodobno letalsko floto, Iran pa si je kasneje pomagal z letali, uvoženimi iz Kitajske in z zaplenjenimi iraškimi bojnimi letali ruskega ter tudi francoskega porekla. Nekajkrat so izbruhnili tudi škandali v ZDA in Izraelu ter Veliki Britaniji, kajti spretni trgovci naj bi Iranu kljub embargu uspeli prodati rezervne dela za F-14 in predvsem za lahke lovce F-5. Iranci so ameriška letala navkljub vsemu vzdrževali v letečem stanju. So pa morali zaradi tega Iranci večji del letalske flote ameriškega porekla kanibalizirati, nekatere sklope so uspeli izdelati sami, druge so spet dobili na črnem trgu, razvili pa so tudi nekaj lastnih letal (večji del na osnovi ameriških F-5). Ob vseh omenjenih kanibalizacijah in pomanjkljivemu vzdrževanju naj bi imel Iran danes kljub vsemu še vedno 370 hitrih reakcijskih letal, resda jih je od tega veliko zgolj na papirju, le nekaj pa usposobljenih in uporabnih za boj v vsakem trenutku.

Ob vsem tem je Iran uspel razviti domačo proizvodnjo rezervnih delov za vzdrževanje te flote. Predvidevajo, da je sposoben izdelati kar 70 odstotkov potrebnih komponent, čeprav je to verjetno pretiran podatek. Vsa leta so si v Iranu prizadevali za oskrbo z rezervnimi deli za bojna letala na črnem trgu, tako so leta 2009 v Veliki Britaniji zaprli tri poslovneže, ki so prodajali letalske sklope Iranu, leta 2011 pa naj bi v državo prišlo 9 helikopterjev Bel 212 in delov zanje iz Španije.

Navsezadnje je Iran razvijal tudi  lastna bojna letala z večjim ali manjšim uspehom. Tako so nastale izvedenke iz letala F-5 tiger II azarakash (blisk), saeghe (grom) in simorgh (feniks) . Leta 2013 pa je svet kar zasmehujoče pospremil predstavitev iranskega letala stealth (radarsko slabo zaznavne) tehnologije F-313. Po mnenju opazovalcev naj bi imelo letalo fundamentalne probleme z aerodinamiko in letenjem , ne da bi se sploh spuščalo v boj.

Prenehanje sankcij bo Iranu omogočilo temeljito prenovo bojnega letalstva, zanimanje proizvajalcev  iz vseh delov sveta je veliko, lahko se celo zgodi, da se bo ponovila podobna tekma za naročila letal, kot se je za časa šahovega režima.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki