Raziskovalci ZDA: hiperzvočni izstrelki ničesar drastično ne spremenijo

by Urednik

HIPERZVOČNI IZSTRELKI ZA SEBOJ PUŠČAJO OPAZNO TOPLOTNO SLED

Računalniške simulacije so ameriške analitike privedle do trditve, da je hiperzvočno orožje učinkovito le za cilje na kratkih razdaljah.

Na spletni strani Znanost in globalna varnost sta ameriška raziskovalca Cameron Tracy in David Wright objavila poročilo, da hiperzvočno orožje nima bistvenih prednosti pred konvencionalnimi medcelinskimi balističnimi izstrelki. Do tega zaključka sta strokovnjaki iz ZDA prišla po analizi računalniškega  modeliranja.

Računalniško modeliranje je ameriška analitika tudi vodila do trdijo, da je hiperzvočno orožje učinkovito le za cilje na kratkih razdaljah.

“Na dolgih razdaljah so ti izstrelki zaradi zračnega upora počasnejši od medcelinskih balističnih izstrelkov,’’ zaključujeta ameriška znanstvenika.

Prav tako je po njunem mnenju polet hiperzvočne rakete zlahka viden s pomočjo infrardečih opazovalnih sistemov za zgodnje odkrivanje. Dejstvo je, da se pri letenju s hiperzvočno hitrostjo izstrelek segreje na zelo visoke temperature in za seboj pušča dobro opazno infrardečo – toplotno sled.

Tracy in Wright pišeta, da glede na rezultate študije hiperzvočno orožje nima skoraj nobenih prednosti razen maneverabilnosti.

“To orožje sicer lahko imenujemo evolucijo, vendar pa ga nikakor ne more uvrščati med revolucionarne doseke,” trdita ameriška analitika.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki