»Rusija bo uničena, preden bo torpedo pozejdon dosegel ZDA«

by Urednik

JE TORPEDO POSEIDON PRAVO, MOGOČNO OROŽJE ALI…

V ZDA si vojaški analitiki belijo glave, da bi razumeli, kaj je dejansko ozadje ruske gradnje baze za njena podvodna jedrska brezpilotna plovila pozejdon, ki jih je Pentagon poimenoval »torpeda sodnega dne«. V vojaških krogih ZDA ugibajo, ali gre za pravo, mogočno orožje ali pa sodi med naprave, ustvarjene za propagandne namene, poroča ameriška izdaja Forbesa.

Ameriški vojaški strokovnjak David Ax se v članku sprašuje, zakaj bi Rusija potrebovala počasno in ranljivo podmornico, ki bi nosila atomski izstrelek na krovu, češ da je veliko hitrih in naprednih raket, ki lahko prenašajo jedrske bojne glave.

V svojem članku Aix navaja mnenje zaposlenega v Tehnološkem  inštitutu Massachusetts MIT Owena Couta, ki meni, da želi Moskva s podvodnim daljinsko upravljanim plovilom pozejdon (poseidon) ustvariti super učinek. Podmornico – nosilko pozejdona in samo orožje mediji v ZDA imenujejo “podmornica z umazano bombo”, ki bo dva dni plula od ruske obale do obale ZDA.

Vendar pa naj bi Rusija po navedbah Forbesa torpedo pozejdon ne obravnavala kot ofenzivno orožje, pač pa ga uvršča med sredstva za odvračanje.

Že pred časom so poročali tudi da je Rusija s pozejdoni opremila že tretjo podmornico – nosilko.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki