Rusija ena od treh držav z največjim vojaškim proračunom

by Urednik

V LETU 2016 JE RUSKA VOJSKA PORABILA 6 % VEČ DENARJA

Ruski izdatki za vojsko so presegli 69 milijard dolarjev kljub padanju cen nafte, pravi poročilo Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI).

Po podatkih letnega poročila Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI), se je Rusija prebila med prve tri države z največjimi izdatki za državno vojsko.

Rusija je povečala svoje izdatke za 5,9% na 69,2 milijard ameriških dolarjev in se je znašla na tretjem mestu lestvice držav z največjimi vojaškimi izdatki, piše v poročilu. Pred Rusijo sta ZDA in Kitajska, ki pa imata bistveno višje izdatke – 611 milijard oziroma 215 milijard ameriških dolarjev. Izdatki so se drugo leto zapored povečali v vsej osrednji in zahodni Evropi, in sicer za 2,4% in 2,6%, v Italiji pa kar za 11%. Skupno je svet za obrambne izdatke namenil 2,2% svetovnega BDP-ja oziroma 1,686 bilijona dolarjev.

Po podatkih inštituta je Rusija 55% vojaškega proračuna namenila državnim programom za oboroževanje. Medtem ko je večina držav izvoznic nafte zaradi padanja cen tega energenta lani zmanjšala vojaški proračun, pa je Rusija izjema, saj ga je kljub temu dejavniku povečala.

Namestnik obrambnega ministra Jurij Borisov je februarja za časopis Rossijskaja gazeta napovedal, da bo za nakup orožja in vojaške tehnike letos porabljeno več kot 1,4 bilijona rubljev. Do konca leta bo v celoti pripravljen tudi državni program oboroževanja za leta 2018-2025, ki bo po besedah Borisova naročal sodobno oborožitev za 70% vojske do leta 2020, razvoj sil za jedrsko odvračanje, sredstev za zračno in vesoljsko obrambo, elektronsko obrambo, brezpilotnih letal, komunikacijskih, nadzornih in obveščevalnih sistemov, ter drugih vojaških elementov. Posebna pozornost bo med drugim namenjena tudi mornarici, zlasti na Arktiki in na Daljnem vzhodu.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki