Ruska mornarica izstrelila balistično raketo sineva iz podmornice Tula (K-114)

by Urednik

RUSIJA ŠE NAPREJ VEŽBA IZSTRELITVE BALISTIČNIH RAKET

Ruska mornarica je v sredo 5. novembra 2014 iz jedrske podmornice Tula (K-114) razreda delta-IV (projekt 667BDRM oz. razred delfin) testno izstrelila medcelinsko balistično raketo RSM-54 sineva, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Jedrska podmornica Tula (K-114), ki pripada Severni floti Ruske mornarice,  je balistično raketo sineva izstrelila pod gladino na območju Barentsovega morja. Raketa RSM-54 sineva, katero so v Rusko mornarico uvedli leta 2007, je bila uspešno izstreljena vojaško na vadbišče Kura na Kamčatki, polotok na skrajnem vzhodu Rusije.

Tula (K-114) spada med podmornice na jedrski pogon oborožene z balističnimi raketami (SSBN). V njeni oborožitvi so podmorniške balistične rakete(SLBM) R-29RM shtil, R-29RMU in RSM-54 sineva, skupaj z raketami in protiladijskimi torpedi za samoobrambo.

Podmorniške balistične rakete RSM-54 sineva (NATO: SS-N-23 skiff) je Sovjetska mornarica začela uporabljati že leta 1986, proizvodnjo pa so končali leta 1996. Vendar pa so Rusi že po treh letih začeli razvijati posodobljeno različico sineve, ki so jo testirali v letu 2004, Ruska mornarica pa jo je v uporabo uvedla leta 2007.

Ruska mornarica tako nadaljuje s preizkušanjem svojih podmorniških balističnih raket, kot tudi posadke. Le teden pred tem, 29. oktobra 2014, so iz jedrske podmornice Yury Dolgoruky novega razreda borei uspešno izstrelili balistično raketo na trdo gorivo RSM-56 bulava (NATO: SS-NX-32).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Izstrelitev balistične rakete sineva iz podmornice Tula (K-114) dne 5.11.2014

i

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Izstrelitev medcelinske balistične rakete bulava

Snemalna ekipa ruske televizijske hiše RT je iz notranjosti podmornice Yury Dolgoruky (K 535) razreda borei posnela testno izstrelitev medcelinske balistične rakete bulava.

Nov test ruske balistične rakete bulava uspešen

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so iz jedrske podmornice Yury Dolgoruky (K-535) razreda borei uspešno izstrelili medcelinsko balistično raketo bulava.

 

Povezani članki