Ruska predsedniška letalska skupina bo dobila nova letala

by Urednik

POSODOBITEV RUSKE PREDSEDNIŠKE LETALSKE FLOTE

Posebna letalska skupina Rossiya, odgovorna za prevoz ruskega predsednika in najvišjega vodstva države, bo v kratkem prejela nova domača letala in helikopterje, za TASS napovedal njen izvršni direktor Konstantin Tereshchenko.

“Čakamo, da se bo naša flota letal dopolnila z dvema novima letaloma Il-96-300 in tremi potniškimi različicami Tu-214. Čakamo tudi na prihod dveh novih helikopterjev Mi-38,” je dejal Tereshchenko.

Program dobave novih letal predsedniški letalski skupini je bil oblikovan za obdobje do leta 2030, gre pa za civilne različice letalnikov –  serijsko izdelana letala, vendar z nekaterimi dodatki, je pojasnil Tereshchenko.

Posebna letalska skupina Rossiya ruske predsedniške administracije s svojimi letali omogoča prevoz predsednika države, premierja, člane državne dume in sveta federacije, vodje ustavnega in vrhovnega sodišča, generalnega tožilca, predsednika preiskovalnega odbora, vodje kremeljske uprave in ruskega zunanjega ministra. Ruskega predsednika Putina sedaj prevažajo z dvema letaloma Iljušin Il-96-300PU, v floti posebne letalske skupine Rossiya pa so še letala Il-96-300, Tu-204-300, Tu-214, Suhoj superjet 100, Il-62, falcon 7x, An-148 in Airbus ACJ319.

Zgodovina posebne letalske skupine Rossiya sega v leto 1956, ko so najvišji uradniki Sovjetske zveze (ZSSR) vojaška letala, ki so jih leteli piloti Ruskih letalskih sil, zamenjali za letala posebne letalske ekipe, ustanovljene v Aeroflotu na moskovskem letališču Vnukovo. Kasneje se je skupina imenovala Ločena letalska skupina št. 235. Na njeni podlagi je bila leta 1995 ustanovljena državna transportna družba Rossiya, leta 2009 pa je bila iz nje izločena posebna letalska skupina, podrejena predsedniški administraciji. Ruska predsedniška posebna letalska skupina Rossiya je 5. maja praznovala 65. obletnico.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki