Sikorsky bo izdelal (prvih) 6 predsedniških helikopterjev za ZDA

by Urednik

AMERIŠKI PREDSEDNIK SE BO VOZIL Z NOVIMI HELIKOPTERJI

Ameriški proizvajalec helikopterjev Sikorsky, ki je del družbe Lockheed Martin, je sporočil, da bo izdelal 6 predsedniških helikopterjev VH-92A “Marine One” za letalstvo Ameriške vojne mornarice.

Glede na objavo so helikopterji del programa 23 predsedniških helikopterjev VH-92A “Marine One”, z njimi pa bodo nadomestili trenutne predsedniške helikopterje Sikorsky VH-3D sea king in VH-60N white hawk.

Vrednost pogodbe za šest helikopterjev VH-92A je ocenjena na okoli 471 milijonov dolarjev, razvili pa so ga iz civilnega helikopterja S-92. Sikorsky bo začel dobave teh šestih helikopterjev leta 2022, so zapisali v izjavi, preostali letalniki pa bodo dobavljeno v letih 2022 in 2023.

Zanimivo, da so pred leti na natečaju za novi ameriški predsedniški helikopter Marine One (Ameriške vojne mornarice – US Navy) izbrali evropski helikopter EH101, ker pa je bilo preprosto ‘’preveč’’ za največjo zagovornico proste trgovine na svetu – ZDA (podobno se je zgodilo z evropskim letečim tankerjem proizvajalca Airbus Industrie, pri katerem so v vsaj dveh ponovitvah razpisa ‘’končno’’ izbrali najboljšega – Boeingov leteči tanker KC146).

Pripravil: B. Knific, foto: Sikorsky

 

Povezani članki