SIPRI: Vojaški izdatki na Zahodu padajo, drugod rastejo

by Urednik

Poročilo instituta SIPRI o vojaških izdatkih v letu 2013

Neodvisni raziskovalni institut SIPRI, ki analizira globalne varnostne trende, je v ponedeljek, 14. aprila, objavil poročilo o vojaških izdatkih za preteklo leto 2013. Ugotavljajo, da se ti še vedno zmanjšujejo na Zahodu, drugod pa se povečujejo.

Mednarodni raziskovalni institut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) poroča, da so lanski vojaški izdatki na svetovni ravni dosegli skupaj 1.747 milijard dolarjev, kar v primerjavi z letom 2012 pomeni 1,9 % manj – drugo leto zapored se izdatki zmanjšujejo. Po letu 1992 so se vojaški izdatki na svetovni ravni začeli počasi zmanjševati, po letu 1998 pa je opazen trend kontinuirane rasti, tako da omenjeni skupni znesek presega tistega iz leta 1992 in je primerljiv z zneskom v zadnjih letih hladne vojne, oziroma je še nekoliko višji. SIPRI beleži bazo vojaških izdatkov od leta 1988 in jo sestavlja 172 držav.

Zmanjšanje na svetovni ravni gre na račun rezov na Zahodu (Severna Amerika, Zahodna in Srednja Evropa, Oceanija) vključno z ZDA, ki pa še vedno trdno zasedajo prvo mesto na svetovni lestvici vojaških izdatkov, sicer pa se v ostalih regijah izdatki povečujejo. Na omenjeni lestvici prvih pet mest zasedajo ZDA, Kitajska, Rusija, Saudska Arabija in Francija. Skoraj 80 % vseh izdatkov v letu 2013 gre na račun 15 držav, dve od njih (ZDA in Kitajska) sestavljata skoraj polovico (48 %). Naj dodamo še dva primera rasti vojaških izdatkov v Evropi: v regiji Vzhodne Evrope je bil opažen dvig (5,3 %), tudi nevtralna Švica beleži porast (9 %).

Vojaški izdatki za leto 2013

V ZDA so zmanjšali porabo za 7,8 % na 640 milijard dolarjev, pri tem gre večji delež krčenja pripisati zaključku vojaških operacij v tujini (Irak, Afganistan). Kitajska je povečala porabo za 7,4 %, kar je skladno z dolgoročno politiko povečevanja sredstev za vojsko in sovpada z gospodarsko rastjo. Rusija je tudi dvignila vojaške izdatke za 4,8 % in prvič po letu 2003 je Rusija namenila višji odstotek BDP za vojsko kot ZDA. Saudska Arabija je bila leta 2013 četrti največji porabnik na svetu, medtem ko je bila še leta 2012 na sedmem mestu, tako da je Velika Britanija sedaj na šestem. Skupaj 23 držav iz različnih delov sveta je v letih od 2004 do 2013 podvojilo izdatke za vojsko, med njimi ni že omenjenih regij iz Zahoda, sta pa dve sili iz vodilne peterice: Rusija in Kitajska. Za teh 23 držav je značilen vsaj eden od treh dejavnikov: visoka gospodarska rast, visoki prihodki od izvoza nafte ali zemeljskega plina in varnostne grožnje (aktiven ali zamrznjen meddržavni ali notranji konflikt).

Poročilo Mednarodnega raziskovalnega instituta SIPRI o obrambnih proračunih za leto 2014.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Photos

Povezani članki