Sirska vojska načrtuje ofenzivo na mesto Raqqa – prestolnico ISIS-a

by Urednik

MOTORNA KOLESA POSTALA “SKRIVNO OROŽJE” ZA BOJ PROTI UPORNIKOM

Sirske vladne sile, podprte z zračnimi napadi Ruskih letalskih sil, so v zadnjih treh tednih napravile velik napredek napram pripadnikom Islamske države in drugih uporniških skupin. Sirski vojski je uspelo uničiti številne položaje Daesha v provincah Latakia, Homs, Damask, Deir ez-Zor, Aleppo, Dara’a in Hama, napoveduje pa tudi že pohod na Raqqo, ki velja za prestolnico ISIS-a.

Sirski vojaki hitro napredujejo v vzhodnem delu province Hama, kjer so zavzeli več izredno pomembnih položajev (vrhov hribov in naselij) ob strateški avtocesti, ki vodi v mesto Raqqa, poroča iranska tiskovna agencija Fars. Sirske oborožene sile sedaj načrtujejo razširiti svoj nadzor nad vzhodni del province Hama in sčasoma napredovati do mesta Raqqa.

Sredi januarja 2015 je Sirski vojski uspelo znova zavzeti tudi mesto Salma, ki se nahaja v severovzhodnem delu Latakije, približno 15 kilometrov od turške meje. Salma je sicer postalo oporišče upornikov že v letu 2012 in to v provinci, ki jo že vseskozi nadzorujejo sirske oblasti.

Pripadniki Sirske vojske so medijem “izdali skrivno orožje” za hitro osvajanje zavzetih mest. Zaradi obdanosti z gostim rastlinjem in ozkimi ulicami je Salma predstavljala še posebej težak cilj. Pred nekaj tedni so sirski vojskovodje ugotovili, da so premiki njihovih vojakov v tankih in oklepnih vozilih prepočasni za ofenzive na položaje upornikov po napadih ruskih letal na cilje, zato so se poslužili nove taktike. Sirski vojaki so za hitre premike začeli uporabljati motorna kolesa in na ta način še nadgradili taktiko pripadnikov Islamske države, ki za svoje bliskovite ofenzive uporablja terenska vozila. Sirska vojska naj bi novo taktično zamisel sicer prvič izpeljala že pred devetimi meseci.

Podrobneje je za sirske medije o novem uspehu in taktiki spregovoril 25-letni pripadnik Sirske vojske Hany: “Način kako se borimo se je spremenil od začetka vojne, v tem času smo razvili nove ofenzivne načine. Začeli smo uporabljati motorna kolesa za večjo hitrost in mobilnost.”

Motorna kolesi nudijo številne prednosti. Večja okretnost omogoča, da se vojak hitreje izogne sovražnikovemu ogenj, zaradi majhnosti pa se z njim lahko pelje tudi po bolj ozkih ulicah. Hany dodaja, da ga sovražniki na motorju težje izsledijo, prav tako pa se lažje izogiba nastavljenim minam.

“V zadnjem boju za mesto (Salma, op.a.) smo uporabili več kot 80 motornih koles, ki so imela največji vpliv na zmago,” je dejal poveljnik ene od enot Sirske vojske in dodal, da so jim motorna kolesa omogočila tudi hiter prevoz ranjencev, transport strelivo, orožja ter hrane.

“Mi ne zanikamo, da smo se naučili uporabljati taktiko z motornimi kolesi od skrajnežev. Nadgradili smo taktiko uličnih spopadov in gverilskega vojskovanja,” je še dodal. Bojevanje na motorjih pa bi lahko v prihodnje postala stalnica taktike Sirske vojske, napovedujejo nekateri analitiki.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, ISW, Wikipedia

Povezani članki