Slovaška pokazala novi helikopter UH-60 black hawk

by Urednik

SLOVAŠKA VOJSKA BO IMELA 9 HELIKOPTERJEV UH-60 DO LETA 2019

Mednarodni letalski festival SIAF 2017, ki je potekal 26. in 29. avgusta 2017 v bazi Slovaških letalskih sil Sliač v bližini mesta Zvolen v osrednji Slovaški, so izrabili tudi za javno predstavitev najnovejše slovaške vojaške – helikopterske pridobitve: Sikorskyjevega večnamenskega helikopterja UH-60M black hawk.

Predstavljen je bil na statičnem – razstavnem delu, obarvan v maskirne barve in s slovaškimi oznakami (Vzdusne sily Ozbrojenych sil Slovenskej republiky – VzS OS SR) ter opremljen z identifikacijsko številko 7640. Helikopter je opremljen s sodobnim ”steklenim” kokpitom in je v taktični transportni konfiguraciji, v kateri je ob piloti in kopilotu prostora še za 11 popolnoma opremljenih vojakov v razporeditvi sedežev 3-4-4. V Sliaču razstavljeni helikopter je eden od para black hawkov, ki sta 26. junija pristala v slovaški letalski bazi Prešov (drugi ima identifikacijsko številko 7639). Potem ko so ju izdelali v Sikorskyjevem obratu v Stratfordu v ameriški zvezni državi Connecticut, so ju z ladjo prepeljali v Bremerhaven v Nemčiji, od koder sta ju mešani ameriško-slovaški posadki preleteli v letalsko bazo Prešov v vzhodnem delu Slovaške.

Par slovaških UH-60M se je 3. avgusta na priložnostni slovesnosti formalno pridružil 1. helikopterski eskadrilji (1. vrtulnikova letka) helikopterskega polka (Vrtulnikove kridlo) Generalpolkovnik Jan Amrus v bazi Prešov. V tej eskadrilji se je pridružil petim (že nekoliko zastarelim) transportnim helikopterjem Mi-17M, ki so opremljeni tudi s topovi 23 mm in/ali lanserji nevodenih raket 57 in 80 mm na trojnih bočnih krilnih nosilcih, namenjeni pa so tako transportu kot podpori kopenskim silam. Slovaki imajo še tri helikopterje Mi-17LPZS, namenjeni pa so iskalnim in reševalnim nalogam in delujejo v 2. eskadrilji za iskanje in reševanje ter urjenje (2. letka LPZS a vycviku) v Prešovu. Slovaškim helikopterjem še sovjetskega izvora Mi-17 se počasi izteka življenjska doba, vsa leta pa so bili delovni konji slovaškega vojnega letalstva. Obstoječima dvema black hawkoma se bo naslednji par pridružil v letu 2018, v letu 2019 pa jih bo sledilo še pet. O nakupu so se že leta 2015 dogovorili na ravni vlad (program FMS  – Foreign Milotary sales – ZDA-Slovaška), za skupaj devet helikopterjev pa bo Slovaška odštela 261,75 milijonov dolarjev, kar bodo Slovaki pokrili iz sredstev vojaškega proračuna v obdobju 2015 – 2024.

Slovaški UH-60M black hawki bodo opremljeni podobno kot standardni ameriški konfiguraciji, ob 18 vgrajenih motorjih so vzeli Slovaki še dva rezervna – za dele. Turbogredni motorji so General Electricovi T700-GE-701D s po 1491 kW (2000 KM). V opremi so še navigacijski sistemi (GPS/INS), dva sistema za načrtovanje misij, en zunanji generator (GPU), 11 transponderjev IFF (za identifikacijo lasten-tuj) AN/APX-123, 20 visokofrekvenčnih digitalnih radijskih postaj AN/ARC-231, 11 taktičnih letalskih navigacijskih sistemov AN/ARN-153 TACAN in 11 enokanalnih  radijskih naprav AN/ARC-201D.

Novi slovaški helikopter UH-60M

Čeprav so Slovaki načrtovali tudi oborožitev za vseh devet UH-60M, pa za zdaj prvi par njihovih black hawkov še nima oborožitve.  Naj bi se pa to zgodilo v prihodnosti – verjetno ob prvi nadgradnji, ko naj bi za ofenzivno oborožitev zagotovili tudi finančna sredstva, to postavko pa so tudi uvrstili v razvojne načrte slovaških oboroženih sil.

Slovaški helikopterji UH-60M black hawk so opremljeni s podtrupno obesno tovorno kljuko z zmogljivostjo dviganja in prevoza 4000 kg tovora.  Nasploh so black hawkom namenili celo vrsto neofenzivnih nalog: transport enot, podpora vojaškim operacijam kopenskim enotam in specialnim silam, iskalne in reševalne akcije, medicinska evakuacija (MEDEVAC). Nekaj helikopterjev nameravajo opremiti tudi s tako imenovanimi ”bumby bucketi” – košarami za zajemanje vode za gašenje požarov. S temni sistemi so opremljeni tudi sedanji slovaški transportni helikopterji Mi-17, njihove posadke pa imajo z njihovo uporabo in gašenjem požarov v naravi obilo izkušenj. Po napovedih bodo Slovaške letalske sile nove helikopterje uporabljale tudi za VIP prevoze (predvsem visokih slovaških častnikov in predstavnikov obrambnega ministrstva).

V okviru programa FMS (Foreign Military Sales) so se v ZDA že v letu 2016 na helikopterju UH-60D izšolale štiri slovaške posadke, dve pa sta pravkar na prešolanju, ki bo zaključeno še letos. Prva povsem slovaška posadka pa je z black hawkom poletela 23. avgusta letos.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

 

Povezani članki