V Kašmirju strmoglavil lovec MiG-21

by Urednik

SE JE INDIJSKI PILOT ZALETEL V ELEKTRIČNI VOD?

V torek je v Južnem Kašmirju v Indiji strmoglavil lovec MiG-21, pilot pa je v nesreči umrl. Pojavili so se namigi, da naj bi se pilot zaletel v električni vod.

V Kašmirju je v torek 27. Maja 2014 strmoglavilo vojaško letalo MiG-21, pilot Indijskih letalskih sil pa je v nesreči umrl. Indijski MiG-21 je strmoglavil ob 10:48h približno 10 kilometrov od letalskega oporišča Awantipore v Južnem Kašmirju.

Izkušeni pilot Sourab Raghuvansi, ki je bil vodja eskadrilje, je po poročanju prebivalcev vasi Mudhama letalo usmeril na eno izmed bližnjih riževih polj, da ne bi strmoglavil na poseljeno območje. Vaščani so tik pred nesrečo opazili lovca MiG-21, ki je skoraj lebdel v zraku, in v paniki stekli v kritje.

Pilot Indijskih letalskih sil, ki je z letalom MiG-21 strmoglavil med trenažnim letom, se ni uspel katapultirati, najverjetneje ni hotel ogroziti civilnega prebivalstva, na mestu nesreče pa je nastal globok kratek.

Nesreča indijskega lovca MiG-21 v Kašmirju
Nesreča indijskega lovca MiG-21 v Kašmirju

Vzroke za nesrečo lovca MiG-21 že preiskujejo, po navedbah nekaterih očividcev, pa bi se lahko letalo zaletelo v električni vod in za kratek čas v njem tudi obtičalo.

Pripravil: A. Knific, foto: Indian Express

Nesreča indijskega lovca MiG-21 v Kašmirju

V 5. letih Indija izgubila 34 lovcev MiG

Četrtek, 14. marec 2013

Indijske letalske sile (IAF) so v zadnjih petih letih zabeležile 34 letalskih nesreč z letali MiG. V njih je umrlo šest pilotov in pet civilistov, so sporočili iz indijskega obrambnega ministrstva. Obrambni minister A. K. Antony je v poročilu zapisal, da so bili glavni vzroki za nesreče tehnične in človeške napake.

“V zadnjih petih letih (2007-08 do 2011-12) in tekočem letu 2012-13 (do 7. marec 2013), je bilo 34 lovcev MiG Indijskih letalskih sil vpletenih v letalskih nesrečah, 6 pilotov in pet civilistov je umrlo,” je povedal Antony.

Dodal je, da je vsako nesrečo letala IAF temeljito raziskalo preiskovalno sodišče (COI), s ciljem ugotoviti vzrok za nesrečo in izvesti preventivne ukrepe, da se nesreče ne bi ponovile.

“IAF je sprejela različne ukrepe, ki se nanašajo na dvig varnosti v letalstvu, izvedli smo analitične študije in revizije letalskih flot za prepoznavanje ranljivih območij in sprejeli ukrepe za zmanjšanje števila nesreč zrakoplovov, vključno z ustanovitvijo ornitoloških služb v letalskih bazah,” je še dejal minister.

“Programi za preprečevanje nesreč so bili ponovno oživljeni, vključno z ukrepi za usposabljanje pilotov namenjeni preprečevanju nesreč zaradi človeške napake, ki vključujejo povečanje uporabe simulatorjev,” je dejal.

Indijske letalske sile imajo v svoji floti več kot 100 letal MiG-27, pri njih znanih kot bahadur, 68 lovcev MiG-29, znanih kot baaz, in vsaj 125 prestreznikov MiG-21, ki jih nameravajo vse nadgraditi v različico bison.

Nesreča indijskega lovca MiG-21 v Kašmirju

Od leta 2008 so Indijci izgubili že 33 lovcev in helikopterjev

Sreda, 21. marec 2012

Indijske letalske sile(IAF) so med trenažnimi leti od leta 2008 do sedaj izgubile že 33 lovcev in helikopterjev, pri tem pa je življenje izgubilo 26 oseb, vključno s 13-imi piloti in šestimi civilisti.

“V zadnjih treh letih od 2008 do marca 2012 je indijsko letlstvo izgubilo 33 lovskih letal, vključno z enim Jaguarjem, dvema Mirage-2000, tremi Sukhoi-30 in MiG-27, ob tem pa je strmoglavilo še 10 helikopterjev,” je zapisal indijski obrambni minister AK Antony v pisnem odgovoru na vprašanje o nesrečah letal IAF. O vzrokih za te nesreče, je dejal: “Večina nesreč se je zgodila zaradi človeških in tehničnih napak. Vsaka izmed nesreča IAF je bila temeljito raziskana s strani preiskovalnega sodišča, ki je ugotovilo vzroke nesreč in sprejelo sanacijske ukrepe, da se preveči njihovo ponovitev.” Ob tem je zanikal, da je neizkušenost pilotov eden od razlogov za te nesreče.

Zanimiv pa je tudi podatek, da so indijske letalske sile(IAF) izgubile že okoli 1000 letal v nesrečah od leta 1970 do avgusta 2011, kar 39 odstotkov teh nesreč naj bi bilo posledica napake pilota.

Povezani članki