Velika Britanija lahko za 65% zmanjša naročilo lovcev F-35B …

by Urednik

… V PRIČAKOVANJU PRIHODA NOVEGA BRITANSKEGA LOVCA TEMPEST

Velika Britanija bi lahko zmanjšala naročilo mornariških lovskih letal F-35B (STOVL) za 65%, kar pomeni da bi kupili le 48 od skupaj 138 načrtovanih lovcev tega tipa, poroča Times.

Velika Britanija bi lahko kupila le 48 F-35B, odločila se je le za nakup mornariške različice lovca s kratkim vzletom in vertikalnim pristankom (STOVL) , kar je precej manj od načrtovanih 138 letal. Odpoved naročila 90 bojnih letal F-35 lightning II “bi šla v korist” novega britanskega bojnega letala šeste generacije lovca tempest, zgrajenega v Lancashiru, medtem ko bo 24 starejših lovcev Eurofighter typhooon predčasno – še pred prihodom novega lovca – upokojenih.

“Stvari se v času teh zelo dolgoročnih programov spreminjajo. Naproti prihajajo različne možnosti, zaradi katerih stvari, ki jih še niste kupili, morda zastarajo ali jih morda potrebujete manj ali pa se grožnje spremenijo,” je dejal stalni sekretar britanskega obrambnega ministrstva Sir Stephen Lovegrove za časnik Times.

Delo na britanskem projektu bojnega letala tempest se je sicer začelo leta 2018, ob koncu lanskega leta so pokazali prvi videoposnetek koncepta letala, ki pa naj bi bil nared šele leta 2035. Stroške razvoja ocenjujejo na dve milijardi funtov (2,54 milijarde dolarjev). Za vodjo programa novega  letala je bilo imenovano britansko podjetje BAE Systems. Lovca, ki naj bi zamenjal četrto generacijo bojnih letal Eurofighter typhoon, bo odlikovala visoka stopnji avtomatizacije in digitalizacije, prav tako pa bo nosil hiperzvočno orožje. Podrobneje smo o programu tempest pisali v članku: Združeno kraljestvo “predstavilo” bojno letalo šeste generacije.

Pripravil: A. Knific, foto: RAF

 

Povezani članki