VIDEO: Pozabljene lokostrelske veščine

by Urednik

DANSKI LOKOSTRELEC OBUDIL ZGODOVINSKE IZKUŠNJE

Danski lokostrelec Lars Andersen se je z analizo ohranjenih virov o zgodovini lokostrelstva skušal dokopati do pozabljenih veščin, ki so jih obvladali lokostrelski mojstri pred dolgimi stoletji. Učenje iz izkušenj je povezal z dolgoletnimi vajami, tako da je svoje lokostrelske veščine dvignil na vrhunsko raven. Ogled priloženega videa bo strel v polno.   

Lok s puščicami je pred izumom smodnika in strelnega orožja predstavljal vitalno orožje za lov in boj na daljavo. Vrednost lokostrelca v boju so določali natančnost, hitrost in moč, ki je določala razdaljo in prebojno energijo puščice. Larsa Andersona so zmotile nekatere uveljavljene veščine lokostrelcev, denimo, postavitev puščice na levo stran loka in tok za puščice na hrbtu, kar se v dinamičnem okolju, kot je lov ali boj, posebej na kratkih razdaljah, kaže kot velika omejitev.

Poglobil se je v zgodovinske izkušnje in po zgledu nekdanjih lokostrelskih mojstrov postavil puščico na desno stran loka, kar omogoča naravno gibanje roke s puščico, ki se prelevi v hiter in natančen strel. Poleg tega je puščice iz toka najprej prestavil v roko, ki drži lok, in nato v roko, ki napenja tetivo, kar so pred stoletji arabski lokostrelci šteli za najvišje mojstrstvo, ki omogoča veliko hitrost streljanja, natančnost in moč.

Po letih intenzivnega treninga je Lars osvojene veščine, ki mejijo na nemogoče, posnel, kar si lahko ogledate v priloženem videoposnetku. Četudi bi podvomili v posamezne veščine, je navsezadnje zanimiva ponovna oživitev pozabljenih praktičnih izkušenj uporabe loka, ki pomembno vplivajo na učinkovitost lokostrelca v dinamičnem okolju.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: You Tube

VIDEO: Pozabljene lokostrelske veščine (Lars Andersen)

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki