Revija Obramba, november 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, november 2008, si preberite:

Več vlog kandidatov

V intervjuju je polkovnik Venčeslav Ogrinc, direktor Urada za vojaške zadeve predstavil namen in naloge urada. Z njim se je pogovarjal Boris Knific.

Civilno- vojaško sodelovanje

Od 22. septembra do 3. oktobra je v Centru za obrambno usposabljanje Poljče in v vojašnici Vipava potekalo specialistično usposabljanje civilnih in vojaških strokovnjakov za civilno-vojaško sodelovanje (CIMIC).

Pripravil: Bojan Pipenbaher

Skupaj zmoremo

Na letošnji največji vaji enot SV, imenovana Zmožnosti 2008 so bile predstavljene zmožnosti enot za izvajanje taktičnih postopkov, ognjene podpore, stabilizacijskega delovanja, streljanja z novejšo oborožitvijo ter vojaška oprema in sredstva SV.

Pripravila: Špela Kenda in Anže Barle

Elizabeth II – častna poveljnica

Andrej Vilar je predstavil odnos do oklepnih enot kraljice Mary, žene nekdanjega britanskega kralja Georga VI. in Elizabete II., sedanje britanske kraljice do rodu, ki je še vedno britanski ponos št. 1-odnos do oklepnih enot in pripadnikov tega rodu.

Rusija se oborožuje

Napoved obsežne in radikalne reforme nikakor ni naključje, še posebej v ruskih vojaških vrstah so pričakovali, da bo po uspehu v Južni Osetiji sledila tehnična, ne pa tudi organizacijska in kakovostna modernizacija Ruske vojske. Cilj reforme je korenita modernizacija Ruske vojske tako v tehničnem in še bolj v kadrovskem ter organizacijskem smislu.

Komentar: dr. Klemen Grošelj

Spopad v naselju

Anže Barle je predstavil opremo in taktiko bojevanja v naseljih, ki se v marsičem razlikuje od operacij na odprtem bojnem polju.

Dnevi NATO 2008

V drugi polovici septembra je na letališču Leoša Jančka Ostrava, potekala mednarodna prireditev Dnevi NATO, ki jo organizirajo Jagello 2000, Policija Republike Češke in Letališče Leoša Jančka. Gre za srečanja, predstavitve, delavnice in razstave, ki tvorijo zaokrožen prikaz čeških oboroženih sil in nekaterih partneric, članic Severnoatlantskega zavezništva na področju letalstva ter prikaz kompleksnih sistemov.

Pripravil: Matej Fugina

Novi EAGLE IV

Podjetje Mowag Motorwagenfabric AG je z novim eaglom IV znova prestavilo mejnik v razvoju in standardih na področju lahkih oklepnih kolesnikov 4×4 za vojaško uporabo. Gre za vrsto vozil, ki danes vse bolj pridobivajo na veljavi tako v bojnih kot nebojnih operacijah sodobnih oboroženih sil.

Predstavitveni prispevek

Nove knjige: Enciklopedija orožja

Orožje od 5000 pr.n.št. do 21. stoletja

Slovita, nadvse pregledna knjiga Davida Hardinga iz ameriške založbe THE DIAGRAM GROUP in njegove skupine strokovnjakov za vse vrste orožij, ki je doživela že vrsto izdaj v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji, je tudi pri nas izšla že drugič, tokrat z dodano vsebino tudi v slovenščini v prevodu in priredbi poznavalcev, ki soustvarjajo revijo Obramba. Za slovenski prostor predstavlja ta knjiga še posebno obogatitev. Izjemno bogat vir podatkov s področja tehnike in tehnologije orožja, kakršen je bil javnosti nekdaj težko dosegljiv ali sploh nedosegljiv, je pred vami v slovenskem jeziku.

Knjiga v besedi in sliki prikazuje ves razpon pripomočkov in naprav, ki si jih je človek v tisočletjih svojega obstoja izmislil za boj in vojskovanje. Pred bralcem se razgrinja reprezentativen izbor vseh kultur. Razvrščajo se po najpreprostejšem merilu in sicer po načinu delovanja. Podobne naprave so zbrane v skupine in razložene osnove njihovega delovanja, poleg pa so slikovno prikazani izbrani primerki iz različnih celin.

Enciklopedija orožja bo tako več kot dobrodošla slehernemu, ki se zanima za orožje kot del vojaške tehnike in tehnike nasploh, in ne bi smela manjkati na delovni mizi slovenskega častnika in podčastnika, v knjižnicah, med priročniki obramboslovcev, študentov, ljubiteljev orožja, v knjižni omari slovenskega razumnika.

368 strani, številne nazorne skice in risbe, kratice, znamenite osebe…, orožja od kamnite dobe do samovodljivih-sofisticiranih sistemov…

Knjiga bo izšla v drugi polovici novembra.

Nove knjige: Oklepna vozila na Slovenskem

V kratkem bo v zbirki knjig »Vojaška zgodovina«, ki jo izdaja Vojaški muzej, izšla knjiga Iztoka Kočevarja »Oklepna vozila na Slovenskem«. Osnovni namen knjige je, da predstavi oklepna vozila, ki so bila v različnih situacijah na Slovenskem ali pa so bila v oborožitvi in opremi držav, katerih del je bila tudi Slovenija. Vsebina je nanizana kronološko, tako da so vsa vozila umeščena tudi v ustrezen zgodovinski okvir s katerimi smo se Slovenci tako ali drugače srečevali v zgodovini Slovenije. Namen je bil tudi, da vsebina ne bi bila tehnično suhoparna in prenasičena s podatki, in tako zanimiva širokemu krogu bralcev, predvsem profesionlcem –vojakom, zgodovinarjem, izdelovalcem maket ter ne nazadnje velikemu krogu ljubiteljev tega področja. Knjiga predstavlja dobro izhodišče za nadaljnje raziskovanje, razvoj in dopolnitve, posebno iz časa osamosvojitvene vojne v Sloveniji.

Knjiga »OKLEPNA VOZILA NA SLOVENSKEM« je prvo delo takšne vsebine na naših tleh in ima tudi zato določeno vrednost, saj podaja osnove, na katerih je mogoče nadaljevati raziskovanja in nadgrajevati vsebino, kar je tudi eden od ciljev, ki jih je postavil avtor. Vsebina je napisana razumljivo, sistematično razčlenjeno in omogoča poleg strokovnjakom enostavno in zanimivo branje tudi drugim ljubiteljem te tematike.

Cilji in obseg projekta

Cilj projekta srednje kopensko vozilo (SKOV) 8×8 je, da se z realizacijo pogodbe o nakupu zagotovijo osnove za graditev ključne vojaške zmogljivosti SV v naslednjem srednjeročnem obdobju in sistemske podlage za njeno uporabo v celotnem življenjskem ciklu. Pri izvedbi projekta gre tudi za realizacijo same pogodbe o nakupu vozil 8×8.

Pripravil: Dragan Bavčar

Čudež nanotehnologije

Znanstveni dosežki imajo ogromen vpliv na krepitev vojaške moči na področju izpolnjevanja oborožitvenih sistemov. Vojaški načrtovalci razvijajo futuristično orožje in opremo vojaka prihodnosti. Nove tehnološke zmožnosti omogočajo drugačen način bojevanja in hkrati učinkovitejše izvidovanje bojnega delovanja.

Pripravil: Stanko Arsič

Kajzerjevi tanki

Andrej Vilar je predstavil nemške tanke iz obdobja 1. svetovne vojne.

Mitraljezi in tanki

Stanko Arsič je predstavil sistema iz 1. svetovne vojne, ki sta poleg drugih dejavnikov veliko pripomogla k temu, da je vojna prerasla v spopad držav z vsemi materialnimi in človeškimi potenciali.

Kaliber

»Bitka za koto 110« je bil predvsem didaktičen ponazoritveni dogodek, posvečen prvi svetovni vojni na naših tleh. Uniformirane skupine so s pomočjo verodostojno rekrutiranih položajev in vso vojaško opremo poskušale čim bolj realistično pričarati utrip življenja na fronti.

Pripravil: D.E.P.

Zlata rezerva

V novembrski številki se je rok Štupar posvetil revolverju Smith&Wesson M&P 340 TC.

P08 in C96

V seriji predstavitev orožij iz 1. svetovne vojne se je Momir Vukčević tokrat posvetil nemškim pištolam.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, november 2008”