Revija Obramba, marec 2009

3,84 

Opis

V reviji Obramba, marec 2009, si preberite:

Intervju: dr. Igor Kotnik, vodja delovne skupine SPOR

Pregledno, profesionalno…

Slovenija dobiva nov strateški pregled obrambe, ki je s podobnimi predhodnimi nekoliko »razširjen«, gre namreč za strateški pregled obrambnega resorja (SPOR). In zakaj novi pregled: ker naj bi bil obrambni resor v izvajanju svojih nalog in svojem delovanju v prihodnje še bolj profesionalen, racionalen in učinkovit. Podrobnosti nam je predstavil dr. Igor Kotnik vodja delovne skupine SPOR.

Preverjanje zmogljivosti slovenske vojske v Nemčiji

Vaja SOKOL II

Dejstvo je, da je Slovenska vojska enozvrstna kopenska vojska z letalsko in pomorsko komponento. Lahka bataljonska bojna skupina (LBBSk) oblikovana znotraj 1. brigade Slovenske vojske, predstavlja temelj prihodnjega razvoja Slovenske vojske. Skupaj z dodanimi moduli postopno dosega visoke taktično operativne standarde združenega delovanja rodov v različnih scenarijih operativne bojne in nebojne uporabe. Drago Dakič Prelc tokrat predstavlja še več podrobnosti z usposabljanja LBBSK v Nemčiji na vaji SOKOL II.

Pogovor z Bojanom Žmavcem

Dan Civilne zaščite

Pred devetnajstimi leti je Generalna skupščina OZN 1. marec razglasila za svetovni dan Civilne zaščite. Ob prazniku smo se pogovarjali z direktorjem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Bojanom Žmavcem.

Skratka

Zakon in potrebe narekujejo spremembe

Gasilska šola

Na Upravi RS za zaščito in reševanje je začela delovati Gasilska šola, načrtujejo pa že ustanovitev Višje strokovne šole za gasilstvo. Z Janezom Petrovičem direktorjem Urada za izobraževanje in usposabljanje v okvir katerega sodi tudi Izobraževalni center za zaščito in reševanje se je pogovarjal Bojan Kuntarič.

Analiza IFIMS

Oporišča ZDA na Balkanu

Danes smo nedvomno priča svojevrstni »tekmi«, če že ne ravno spopadu t.i. »perifernih« držav, ki si prizadevajo skoraj za vsako ceno postati članice t.i. »centra«. Širitev zveze NATO in Evropske unije na vzhod na nekdanja ozemlja in proti njim v nekdanji sovjetski interesni sferi, danes pa še vsaj delno ruski, je potrebno preučevati skozi širšo varnostno prizmo, dimenzije in značilnosti, pa nam v članku predstavlja upokojeni polkovnik Saffet Akkayja.

Komentar: dr. Klemen Grošelj

Geopolitična renesansa Sredozemlja

Širitev Nata na Albanijo in nam bližnjo sosednjo Hrvaško pomeni nov korak v geopolitičnem in geostrateškem preporodu Sredozemlja. Če je bilo Sredozemlje med hladno vojno svojevrstno pomožno bojišče, pa po koncu hladne vojne vse bolj pridobiva na svojem geostrateškem in geopolitičnem pomenu, katerega so do neke mere sprva okrnile balkanske vojne na območju naše bivše skupne države.

Eagle IV iz Kreuzlingena

Mowagov orel IV 4X4

Mowagov eagle IV 4×4 sodi v svetovni vrh lahkih terenskih oklepnih vozil, uporabnih v vlogi izvidniških, komunikacijskih, opazovalnih in sanitetnih vozil v enotah sodobnih oboroženih sil tako v bojnih kot nebojnih scenarijih uporabe.

Afganistanske oborožene sile

Kdaj gospodar na svoji zemlji?

Kot je zapisal Jure Mikelj so pretekli dogodki v Afganistanu nemirno državo zopet postavili v središče poročanja medijev, vendar k temu niso botrovale pozitivne novice. Oboroženi spopadi se nadaljujejo oziroma so se očitno še okrepili, zato pa so visoko ceno v zadnjem obdobju plačali tako vojaki in civilisti.

Lahko oklepno RKBO izvidniško vozilo

Otokarjeve cobre

Otokarjeve cobre so lahka kolesna oklepna vozila, ki si delijo kar precej sestavnih mehanskih komponent z AM Generalovimi visoko mobilnimi večnamenskimi kolesnimi vozili (HMMWV) splošno prepoznavnimi kot »humvee«. Cobre je za svoje operativne potrebe izbrala tudi Slovenska vojska, skrb za njihovo kakovostno vzdrževanje pa Avtotehna d.d..

Nov izdelek srbske vojaške industrije

Oklepno vozilo lazar 8×8

Stanko Arsić tokrat predstavlja novo večnamensko kolesno oklepno bojno vozilo lazar 8×8, ki je nov izdelek srbske obrambne industrije. Gre za vozilo namenjeno izvajanju taktičnih nalog iz spektra potencialnih oboroženih spopadov, namenjeno pa je širokemu krogu potencialnih uporabnikov, vključno z oboroženimi silami Srbije.

Novi raketni topnjači hrvaške vojne mornarice

Vukovar in Dubrovnik

Konec februarja je hrvaška vojna mornarica (HRM) v operativno uporabo prejela dve raketni topnjači (RTOP), ki sta na slovesnosti v vojni luki Lora (Split) dobili tudi nova imena po hrvaških mestih Vukovar in Dubrovnik. Kot je zapisal Drago Dakič Prelc, dve čeravno rabljeni a obnovljeni ladji za hrvaško vojno mornarico pomenita pomembno pridobitev, saj se večina obstoječih plovil v njeni flotni sestavi nezadržno stara.

Sodobni samohodni artilerijski sistem

Galski cezar

Tradicionalna samovozna artilerijska orožja na gosenicah nudijo visoko taktično mobilnost in s tem omogočajo tudi zaščito posadki. Vendar predstavlja njihova velika teža pomembno oviro pri transportu na velike razdalje, ki se izvaja pretežno s transportnimi letali. Vlečna orožja so mnogo lažja, vendar pa so na bojišču zelo statična in predstavljajo lahek cilj za nasprotnikov kontrabaterijski ogenj, ob tem pa posadki ne nudijo nikakršne zaščite. Rok Ravnak tokrat predstavlja sodobni artilerijski sistem caesar kalibra 155 mm, ki združuje prednosti obeh konceptov in je sočasno začetnik zadnjega trenda cevnih artilerijskih orožij-samovoznih havbic na podvozju tovornjakov.

Elektromagnetni tirnični topovi

Smrtonosna hitrost

Nove tehnologije omogočajo tudi nadaljnji razvoj sodobnih mornariških orožij, kot so na primer elektromagnetni tirnični topovi (EMRG). Kot je zapisal Drago Dakič Prelc bodo prav slednji z dometom in natančnostjo svojih izstrelkov dosegli domete nadzvočnih raket, s ceno uporabe pa primerljivost s konvencionalnimi mornariškimi (ladijskimi) artilerijskimi sistemi. Elektromagnetni tirnični topovi predstavljajo zelo obetaven oborožitveni sistem, ki naj po napovedih postal realnost najhitreje v prihodnjih petnajstih letih.

Črni sokol

Sikorsky UH-60 black hawk

Andrej Vilar predstavlja helikopter UH-60, ki je s 1500 primerki v operativni uporabi po petindvajsetih letih službe še vedno eden od najboljših v svoji kategoriji.

Oborožitev velike vojne (3)

Vojskovanje v zraku-začetki

Strategi prve svetovne vojne so si vojskovanje predstavljali v dveh razsežnostih-kopenski in pomorski, pojav letal pa je vojskovanje preselila še v tretjo-zrak. Kot je zapisal Stanko Arsić so »prvo kri« tehnično še precej nerazviti, a kljub temu obetajoči leteči vojni stroji dodobra okusili prav med prvo svetovno vojno.

Obnova Gazelle

Gazella TO-001

Kot so zapisali Sašo Knez, Tomaž Perme in Matjaž Ravbar je v preteklem letu prav potiho, skoraj brez vsakršnega odmeva v javnosti uspela restavracija in obnova izjemnega kosa slovenske zgodovinske dediščine. Ne gre za starino, še manj za umetniško delo, niti izjemen kulturni ali tehnični izdelek. Pa vendarle gre za spomenik, ki je za nas še kako pomemben, saj nam pripoveduje zgodbo o trenutkih, v katerih je bila naša mlada država in njeni prebivalci na najtežji preizkušnji.

Profesor Ivan Rudolf in padalci

Rudolfovi padalci

Zgodbe slovenskih padalcev sodijo v čas druge svetovne vojne, ki se je odvijala na več svetovnih bojiščih, pa tudi na domačih tleh. Kot sta zapisala doc. dr. Gorazd Bajc in Blaž Torkar so se slovenski padalci in profesor Ivan Rudolf iskreno borili proti nacifašizmu in za osvoboditev domovine, vendar so nekateri padalci proti koncu vojne oziroma po njej postali žrtve likvidacij tajnih služb komunističnih oblasti.

Avtomatski zaklopnik za specialce

SOG-TAC

Po daljšem času Rok Štupar znova predstavlja še en model avtomatskega zaklopnika ameriškega proizvajalca SOG.

Državno prvenstvo 2008

Risanica IPSC

Praktično strelstvo zahteva mojstrstvo v obvladovanju orožja in je precej drugačno tudi z vidika dinamičnosti od klasičnih strelskih disciplin. Na tekmovanjih IPSC lahko gledalec spremlja skoraj filmske prizore športnih strelcev, ki se hitro premikajo po strelskih progah in z veliko natančnostjo z močnim orožjem zadevajo kartonske in kovinske tarče. Del vsega zapisanega nam podrobno predstavlja Rok Štupar, ki se je udeležil državnega prvenstva Slovenske zveze za praktično streljanje s puško risanico.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, marec 2009”