Revija Obramba, oktober 2016

4,10 

V reviji Obramba, oktober 2016, si lahko preberete o sedaj že tradicionalnem strelskem tekmovanju v Trbovljah, o poteku vojaške vaje Takojšen odgovor 2016, Blejskem že 11. mednarodnem strateškem forumu o »Varnosti prihodnosti«, usodi pred dobrim desetletjem posodobljenih slovenskih tankov M-55S (T-55), ruski letalonosilki na poti na vojno območje na Bližnjem vzhodu, zmagi puške HK 416 na natečaju za novo francosko avtomatsko puško in britanskem trudu za izboljšanje svoje jurišne puške SA80A3. Podrobneje smo si pogledali tudi razvoj novega kitajskega strateškega bombnika,…

Šifra: RO10-16 Kategoriji: , Značke: , , , ,

Opis

IZ VSEBINE:

Strelska tekma v nekdanjem dnevnem kopu premogovnika

V Trbovljah se vsako leto pomerijo strelci s pištolami velikih kalibrov. Priljubljena tekma, ki se je udeležujejo tako tekmovalci iz vrst praktičnih strelcev kot športni strelci, vojaki, policisti, veterani, častniki in drugi. Že zaradi 19. tekme po vrsti si eden od pobudnikov tega tradicionalnega strelskega tekmovanja pri nas zasluži pozornost … pa tudi zaradi sijajne kariere. O delovanju v strukturah Teritorialne obrambe pred vojno za Slovenijo, med njo in po njej pa o častniški organizaciji in strelstvu v Trbovljah, ki se razvija v nekoč dnevnem kopu rudnika premoga, smo se pogovarjali z upokojenim majorjem Bojanom Šoperjem, gibalom častniške, strelske in veteranske dejavnosti v Trbovljah in Zasavju.

Takojšnen odgovor 2016

Novi časi, novi izzivi in grožnje varnosti, to bi lahko bil moto letošnje mednarodne vojaške vaje Takojšnen odgovor 2016, ki so jo skupaj organizirali oborožene sile Slovenije in Hrvaške ter Poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR). Na vaji, ki je potekala med 9. in 22. septembrom na več lokacijah v Sloveniji in Hrvaški, je več kot 2000 pripadnikov oboroženih sil desetih držav vadilo različne scenarije odziva na grožnje regionalni varnosti. Prav zato so poleg slovenske in hrvaške vojske na vaji sodelovali še pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Kosova ter Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

VARNOST PRIHODNOSTI

Na Bledu je 5. in 6. septembra potekal že 11. strateški forum. Že od svojega začetka, letošnjega sta organizirala Ministrstvo za zunanje zadeve in Center za evropsko prihodnost, pomeni prostor srečevanja politikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov in novinarjev. Letos je prišlo približno 700 udeleženk in udeležencev iz sedemdesetih držav sveta, da bi se pogovorilo o »Varnosti prihodnosti«, kar je bil naslov in tudi tema strateškega foruma.

Tanki M-55S (T-55)

Povod za pričujoči sestavek je bila novica s spletne strani Ministrstva za obrambo (objavljena konec avgusta letos) o javnem zbiranju ponudb za prodajo tankov M-55S (in tudi oklepnikov BVP M-80A), ki jih bodo zbirali do 23. novembra letos. Ministrstvo za obrambo namerava prodati 30 zastarelih tankov Slovenske vojske M-55S skupaj s pripadajočimi rezervnimi deli, strelivom, trenažerji in drugo opremo. Izkupiček od prodaje bo namenjen nakupu novih oborožitvenih sistemov, kot so zapisali pri MORS-u, prednostno za razvoj bataljonske bojne skupine, kot je to opredeljeno v Srednjeročnem obrambnem programu Republike Slovenije za obdobje 2016–2020 (SOPR 2016-2020) in v drugih razvojnih dokumentih.

Francozi izbrali HK 416

Pred tedni je francoska orožarska revija RETEX MAG na svoji FB-strani objavila novico, da je zmagovalka natečaja za novo francosko avtomatsko puško – AIF (Arme Individuelle du Futur – prihodnje osebno orožje), nemška puška proizvajalca Heckler & Koch HK 416. Tako so Francozi, nesporni pionirji v uporabi pušk bullpup konstrukcije, na najboljši poti, da se dokončno odrečejo tej zasnovi, in so jo ljubosumno razvijali in uporabljali celih 40 let. Resda pa njihova avtomatska puška FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne) ni bila prva puška bullpup konstrukcije, prvenstvo namreč pripada britanski puški EM-2, ki so jo Britanci prevzeli v oborožitev pred Francozi, vendar pa je nikoli niso dodelili enotam in je preverili v praksi in so po treh letih od tega podviga tudi odstopili.

Britanci izboljšujejo svojo skromno jurišno puško SA80A3

Britanska vojska naj bi dobila novo avtomatsko puško. No, skoraj novo, kajti gre samo za izboljšave − kdo ve, katere po vrsti že … − stare britanske avtomatske puške SA80, ki je že v verziji A3. Že dolgo gre za »grdega račka« v oborožitvi britanskih oboroženih sil, zadnjo različico pa so predstavili na nedavnem oborožitvenem sejmu v Millbrook Proving Groundu v Bedsfordshiru v mesecu septembru. Omenjena puška je bila na tej razstavi eden treh glavnih razstavnih predmetov.

»Admiral Kuznjecov« se pripravlja na vojno v Siriji

Letalonosilka Admiral Kuznjecov je največja vojna ladja Vojne mornarice Ruske federacije in kot taka najvidnejši simbol vojaške moči Kremlja. V oktobru – torej v tem mesecu – naj bi odplula na plovbo v Sredozemlje, z njene palube pa bodo vzletala bojna letala v napade na cilje v Siriji, poroča ruska tiskovna agencija TASS. Kot zatrjujejo na Zahodu: najprej je treba videti … Predstavljamo tako zahodni vidik (tudi nekoliko zasmehujoč, kot lahko povbzamete iz naslova…) uporabe A. Kuznjecova v Sredozemlju kot tudi rusko sliko tega.

Kitajska snuje novo bombniško letalo

Da Kitajska snuje – načrtuje – novo bombniško letalo, že nekaj časa ni več skrivnost, bolj skrivnostno pa je vse, kar je povezano s tem projektom. Vsaj s podrobnostmi! Peking je zdaj – glede bombniške flote – odvisen bolj ali manj od že kar zastarelih bombnikov Xian H-6K – nosilcev manevrirnih raket. Gre sicer za kar precej posodobljeno različico sovjetskega bombnika iz petdesetih let prejšnjega stoletja Tupoljev Tu-16 badger (več o tem bombniku lahko preberete v članku Igorja Faturja Xian H-6K v tej številki). H-6K je sicer bombnik dolgega doleta, ki pa nikakor ne more prodreti globoko v nasprotnikov zračni prostor, saj na primer ne doseže ZDA.

M1 abrams (še vedno) najboljši tank na svetu?

V spomin mi še vedno prihaja že pred davnimi leti zapisana “zaprisega” ameriškega pisca Toma Clancyja, avtorja tehnično in vojaško navdahnjenih knjig in scenarijev (Rdeči oktober, Patriotske igre …) ter snovalca video igric, ki je v knjigi Armored Cav zapisal, da je M1 abrams “neuničljiv”. Res so abramsi neumorno “žagali” kupole precej lažjim iraškim tankom T-72, po drugi strani pa 125-mm top ruskega tanka ni bil zmožen prebiti cobhamovega oklepa ameriškega tanka … Kot je zatrdil v Armored Cav, abrams ne bi mogel prebiti tega oklepa niti z lastnim 120-mm topom.

Slovenska osamosvojitvena vojna v perspektivi asimetričnega vojskovanja

Po sistemski paradigmi globalno skupnost sestavlja množica akterjev na različnih strukturnih ravneh – vsakega zaznamujejo lastna identiteta in interesi, cilji in vedênje. Ti so v medsebojnem odnosu, zato prihaja tako do sodelovanja kot konfliktov različnih intenzivnosti. Za njihovo reševanje – mirna pot na eni in vojna na drugi strani – obstaja nabor pristopov, metod in sredstev. V tem procesu naj bi v političnem realizmu za dosego ciljev pomembno vlogo igrala še ena lastnost akterjev – moč. Ta kriterij jih razdeli na šibkejše in močnejše, slednji naj bi iz konfliktov prihajali kot zmagovalci. Posebej v primeru oboroženega spopada o tem ne bi smelo biti dvoma. Vendar zgodovina uči, da  premoč sama po sebi še ne zagotavlja uspeha. Preizkušeno okno priložnosti za podrejenega je uporaba asimetričnega (hibridnega) vojskovanja. Ena izmed oblik širokega koncepta je gverilsko bojevanje, katerega temelj sta tajna (samo)organizacija in podpora civilnega prebivalstva. Glede prvo omenjene se zastavlja vprašanje legitimnosti in legalnosti. Konflikt med Slovenijo in jugoslovanskimi zveznimi oblastmi ob koncu hladne vojne odseva omenjene dejavnike in procese – vrh je dosegel s slovensko osamosvojitveno vojno.

Kazalo Revija OBRAMBA 10/2016

4 STRELSKA TEKMA V NEKDANJEM DNEVNEM KOPU PREMOGOVNIKA

 Intervju: Upokojeni major Bojan Šoper

7 TAKOJŠEN ODGOVOR 2016

10 NA KRATKO: Obrambno-varnostne in tehnične zanimivosti

16 AKTUALEN KOMENTAR: Aktualni komentar

19 LETNO NAČRTOVANJE V ZSČ

21 TANK M-55S (T-55S)

SPECIALIST

27 FRANCOZI IZBRALI HK416

30 H&K DOBIL VELIKO NAROČILO IZ LITVE

32 BO NADGRADNJA PRINESLA USPEH?  Britanci izboljšujejo svojo skromno puško SA80

36 KONEC DRAGUNOVA? Kalašnikov pokazal svoji novi ostrostrelki

40 RUSKA LETALONOSILKA A. KUZNJECOV BO IZPLULA V SREDOZEMLJE

42 KITAJSKA LETALSKA KOMPONENTA: Xian H-6K

46 BODO OBVLADALI  (TUDI) POGONSKI MOTOR? Kitajska snuje novi bombnik

48 VELIKI KITAJSKO-UKRAJINSKI PROJEKT: obnova An-225

50 (ŠE VEDNO) NAJBOLJŠI TANK NA SVETU? M1 abrams

52 PT16 IN ANDERS

54 SLOVENSKA OSAMOSVOJITVENA VOJNA V PERSPEKTIVI ASIMETRIČNEGA VOJSKOVANJA

KALIBER

60 IZDELKI ZA ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE OROŽJA TETRA GUN

63 REVOLVER COLT DA MODEL 1877: Prvi Coltovi revolverji z dvojnim  delovanjem sprožilca

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, oktober 2016”