ANKARA: »Nemški poslanci ne smejo obiskati svojih vojakov v Turčiji«

by Urednik

ODNOSI MED NEMČIJO IN TURČIJO SE ZAOSTRUJEJO

Turčija je nemškim poslancem prepovedala obisk nemškim vojakom in pilotov v turški letalski bazi Incirlik, ki ga uporabljajo koalicijske sile za vojaško posredovanje proti islamski državi (ISIS, Daesh).

Ankara namreč ni odobrila obiska, ki ga je načrtoval nemški državni sekretar za obrambo Ralf Braukiepe skupaj z drugimi državnimi uradniki. Obisk letalske baze Incirlik na skrajnem jugu Turčije je bil načrtovan za julij 2016, vendar so dobili nemški uradniki prepoved obiska območja. “Turški organi po tem, ko niso odobrili načrta potovanja, niso podali pisne izjave o vzrokih za tako odločitev,” je dejal nemški tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva.

Nemčija je že v letu 2015 v boj proti ISIS-u na turško vojaško letališče poslala 250 vojakov in šest izvidniških bojnih letal Panavia tornado ECD. Ob tem je v Turčijo poslal še letala Airbus A310 MRTT za oskrbo bojnih letal z gorivom v zraku, ki so stacionirana v letalski bazi v Ankari.

Odnosi med državama (Turčijo in Nemčijo) so napeti po tem, ko je nemški parlament (Bundestag) sprejel resolucijo o priznanju množičnih pobojev Armencev (“genocid”) iz leta 1915.

Po tem glasovanju (za priznanje genocida nad Armenci) je turški premier Recep Tayyip Erdogan obtožil nemške poslance, da so hinavci in dejal, da nimajo pravice navajati svojega mnenja o tem vprašanju ter se morajo najprej odkupil za holokavst.

Priznanje genocida nad Armenci in vse pogostejše nemške pritožbe glede svobode govora v Turčiji je v zadnjih tednih vodilo k povečanju napetosti med obema državama. Ker želi Berlin spremembo turških zakonov o svobodi govora in izpustitev na prostost številnih novinarjev ter akademikov, prenehanje preganjanja neodvisnih medijev, ki ne kažejo turške vlade ravno v pozitivni luči, se zdi, da bodo odnosi med Nemčijo in Turčija še nekaj časa ostala stali na tej ravni.

Turčija in Nemčija imata sicer zelo močno stkane vezi, na kar vsekakor vpliva prihod prvih turških delavcev v Nemčijo pred 55-imi leti, ki so kmalu postali najštevilčnejše tuje prebivalstvo. Danes naj bi v Nemčiji živelo okoli 3 milijone Turkov, kar je okoli tretjina vseh tujcev.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki