Bombnik PAK DA v izdelavi – poletel ne bo pred letom 2025

by Urednik

RAZVOJ RUSKEGA BOMBNIKA DOLGEGA DOSEGA

Ruska letalska industrija razvija strateški bombnik – raketonosec PAK DA – prihodnji letalski sistem dolgega dosega. O izdelavi prvega prototipa že poročajo, v bližnji prihodnosti pa naj bi ga  preizkusili, vendar popolnejših in podrobnih uradnih poročil o tem še ni.

V začetku leta 2019 so ruski mediji poročali o odobritvi osnutka zasnove bombnika pete generacije PAK DA. Nato je postalo znano, da so naročnik in izvajalci podpisali vse dokumente, potrebne za izdelavo prototipov. Kakšno proizvodnjo so ti dokumenti določali, ni bilo določeno. Konec maja 2020 je TASS objavil zanimive podatke, pridobljene iz dveh virov v obrambni industriji. Eden od njih je povedal, da je United Aircraft Corporation končala razvoj delovne projektne dokumentacije. Prav tako se je začela dobava materiala za izdelavo eksperimentalnega letala. Izdelava elementov letal je zaupana eni od tovarn, ki so del ruske Združene letalske industrije – UAC.

Drugi vir je nato pojasnil, da se je montaža pilotske kabine za bodoči eksperimentalni PAK DA že začela. Postopek gradnje naj bi bil po njegovih besedah ​​končan v letu 2021, vendar te informacije niso bile uradno potrjene.

Decembra lani je neimenovani vir ruski tiskovni agenciji TASS razkril nove podrobnosti o gradnji. Za letne in statične preskuse vzporedno sestavljajo dva ali tri prototipna letala. Začela se je tudi proizvodnja orodij in prvih delov. Prototipna letala bodo izdelana v razmaku več mesecev.

Vir je potrdil informacije, ki so se pojavile že prej, po katerih kabine za PAK DA izdeluje Novosibirska letalska tovarna. Izdelati mora več takšnih kompletov, od katerih so nekateri namenjeni zemeljskemu testiranju. Hkrati je bila končna montaža letala zaupana letalski tovarni  v Kazanu.

Pred meseci je prišla zadnja novica o gradnji poskusnega PAK DA, 2. avgusta je namreč TASS napovedal nadaljevanje dela na »demonstratorju letala«. Pripravljen bo do leta 2023, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

Vprašanje motorjev

Že na začetku lanskega leta je ruska tiskovna agencija Interfax napovedala skorajšnji začetek testiranja motorja za bombnik PAK DA. V bližnji prihodnosti naj bi Združena letalska korporacija – United Engine Corporation (UEC) na podlagi transportnega Il-76 pripravila leteči laboratorij in izdelala poskusni motor novega tipa. Konec leta 2020 naj bi laboratorij začel zemeljska testiranja, ki bodo trajala manj kot dve leti.

Konec lanskega decembra so prispele še druge informacije. Vodstvo podjetja UEC-Kuznecov je govorilo o razvoju eksperimentalnega motorja novega tipa z delovno oznako RF Product, opravljeni pa so že bili testi posameznih komponent in sklopov. Poleg tega se je začela montaža prvega prototipa izdelka. Testi na mizi so bili načrtovani za leto 2021. Čas zaključka del na motorju “RF” še ni znan. Nedavne novice o pripravljenosti enega od PAK DA do leta 2023 pa kažejo, da bo do tega datuma pripravljen tudi motor zanj.

Tehnologije in komponente

V zadnjem času se redno pojavljajo tudi novice o razvoju in proizvodnji posameznih enot in komponent bodočega ruskega bombniškega letala. Prav tako se nadaljuje razvoj različnih tehnologij in izvajajo se potrebni testi.

Marca so RIA Novosti od vira iz industrije prejele informacije o testih za radarski podpis. Na posebnem stojnici so preverjali modele samega letala in posameznih enot. Že v fazi raziskovalnega dela so bili z uporabo računalniškega modeliranja določeni ultra nizki kazalniki radarskega podpisa – EPR, bench testi pa so potrdili te lastnosti. Kot poročajo, se je doseg zaznavnosti PAK DA z lovskimi letali zmanjšal za več razredov velikosti.

V začetku junija je TASS razkril informacije o razvoju novega letalskega obrambnega kompleksa (BKO) posebej za PAK DA. Trdijo, da bo takšen BKO zaščitil letalo pred kakršnim koli sovražnikovim orožjem – sistemi z radarskim in optičnim vodenjem. Ob tem je poseben poudarek na elektronskih sistemih za motenje, vendar podrobnosti niso znane.

Prav tako je vir agenciji  TASS pojasnil, da bo vse orožje PAK DA nameščeno samo v notranjosti trupa. Med drugim bodo v bombnih jaških v notranjopsti letala nameščene tudi rakete velikega dosega. Posledično bo letalo lahko izvajalo napade izven sovražnikovih območij zračne obrambe brez tveganja zgodnjega odkrivanja in prestrezanja.

Med letalsko razstavo MAKS-2021 je podjetje Zvezda objavilo nekaj podatkov o razvoju katapultnega sedeža za PAK DA. Ta projekt se izvaja v skladu z načrti in se zdaj pripravlja na testiranje. V prihodnjih letih bodo sedeži vgrajen v PAK DA. Reševalni sistem pilota bo opremljen z novim povečanim reševalnim padalom., ki bo zagotavljal varen spust z vseh višin. VProizvajalec “Zvezda” se še ukvarja z izdelavo takšnega padala.

V proizvodni fazi

Tako naj bi se program PAK DA postopoma premikal naprej in dal želene rezultate. Vsa ali skoraj vsa potrebna raziskovalna in razvojna dela so bila opravljena in večina projektiranja naj bi tudi bila končana. Pred več kot letom dni se je začela proizvodnja posameznih komponent in sklopov, poleg tega pa je bila pripravljena in zagnana celovita konstrukcija več prototipov. Hkrati so nekatere komponente prihodnjega letala še v fazi testiranja in razvoja.

Po zadnjih neuradnih poročilih bo prvi PAK DA pripravljen do leta 2023. Datum začetka testov letenja ostaja neznan, iz te novice pa izhaja, da bo prvi let izveden najkasneje leta 2025.

Treba je opozoriti, da ti zaznani procesi ne ustrezajo v celoti novicam iz ne tako daljne preteklosti. Tako je bilo sredi prejšnjega desetletja večkrat navedeno, da  je  prvi let PAK DA načrtovan že v letih 2020-21. Razvojni program žal ni dosegel takšnega roka, prvi let pa bo kasneje. Ni pa znano, ali je bilo leto 2021 v uradnem delovnem urniku kot datum prvega poleta. Hkrati je že zdaj jasno, da so bile takšne ocene pretirano optimistične. Od sredine leta 2021 industrija nadaljuje s testiranjem in testiranjem različnih enot, vključno z motorji, radijsko elektronsko opremo s in reševalnimi sistemi. Za dokončanje teh dejavnosti bo potrebnih več let. 

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki