EAA AirVenture 2014: Nagrada za električni Airbus E-Fan 2.0

by Urednik

EAA v Oshkoshu nagradil letalo Airbus E-Fan 2.0

Povsem električno gnano šolsko-trenažno letalo E-Fan, ki ga razvija Airbus Group, je pred dnevi na letalski prireditvi EAA (Experimental Aircraft Association’s – Združenje eksperimentalnega letalstva) AirVenture 2014 v ameriškem Oshkoshu dobilo nagrado Personal Aircraft Design Academy, ki jo podeljuje  organizacija za podporo eksperimentalnemu letalstvu CAFE (Comparative Aircraft Flight Efficiency) in promocijo razvoja visokoučinkovitih letal.

Dvosed bo namenjen šolanju pilotov, poganja sklop litijevih baterij, pomenil pa naj bi preboj na področju letalstva z električnim in hibridnim pogonom. Načrtujejo, da bo E-Fan nared za uporabo v letu 2017, kar bi pomenilo, da bi bilo to prvo letalo na svetu z vsemi potrebnimi letalnimi dovoljenji po mednarodnih standardih.

Letalo E-Fan 2.0 je delo Airbusove inovativne skupine, prvič je pred javnostjo poletel na letošnjem julijskem letalskem salona v Farnboroughu pri Londonu.

Airbus se je razvoja letala lotil v sodelovanju z Aero Composite Saintogna iz francoskega mesta Saint-Sulpice-de-Royan. Letalo je opravilo krstni polet v aprilu 2014 v Merignacu. Ob predstavitvi na Farnboroughu so airbusovi razvojniki optimistično predstavili tudi načrte za razvoj tovrstnih komercialnih letal za regionalni promet v bližji prihodnosti.

E-Fan je povsem električni dvomotorni nizkokrilec iz kompozitnih materialov z repom v obliki črke T in uvlačljivim podvozjem. Načrtujejo izvedenk E-Fan 2.0 za šolanje pilotov z vzporednima sedežema v kabini  in štirisedežnik E-Fan 4.0. Slednji bo opremljen z manjšim motorjem za polnjenje baterij, kar mu  bo podaljšalo čas letenja na skoraj 3,5 ure. Motorja, ki poganjata oplaščena propelerja, poganja sklop 250 voltnih litij-ionskih baterij, izdelek južnokorejskega podjetja Kokam. Baterije so nameščene v prednjem delu kril, imajo pa dovolj energije za enourni let. Prav tako se tudi polnijo eno uro. Na letalu je še akumulator za uporabo – pristanek v sili.

Podvozje je tipično tricikelsko, prednje kolo se uvlači pod nos letala, zadnji par v pod krili.

Letalo na tleh poganja 6 kW električni motor, ne da bi imelo pri tem vključena glavna motorja. Ta motor potem pri vzletu tudi pospeši letalo do 60 km/h in s tem razbremeni motorja za letenje.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

VIDEO: Razvoj električnega letala Airbus E-Fun

SORODNE NOVICE:

VIDEO: EAA AirVenture 2014 v Oshkoshu

Mestece Oshkosh v zvezni državi Wisconsin v ZDA tradicionalno gosti letalski svet na konvenciji EAA (Experimental Aircraft Association’s) AirVenture 2014.

Letalski podvig – EAA AirVenture – Oshkosh 2013

Pravijo, da ni letalca ali ljubitelja letalstva, ki v svojem življenju ali karieri ni zašel v Oshkosh v ameriški državi Wisconsin.

Povezani članki