Indonezija naročila 42 lovcev rafale

by Urednik

INDONEZIJO ZANIMAJO TUDI FRANCOSKE PODMORNICE SCORPENE

Indonezija se je odločila za naročilo 42 francoskih lovskih letal Dassault rafale F4, finančne podrobnosti posla in časovni okvir dobave pa niso razkrili.

Dobava lovcev rafale vključuje tudi usposabljanje letalskih posadk, logistično podporo za več indonezijskih letalskih baz in center za usposabljanje z dvema simulatorjema.

Z lovci rafale bodo v Indonezijskih letalskih silah nadomestili tudi zastarele lovce F-5E/F tiger, skupaj so jih uporabljali 16. Indonezija že skoraj desetletje išče nova lovska letala – Džakarta je leta 2015 sicer izbrala rusko bojno letalo Suhoj Su-35 flanker-E, vendar pri pogajanjih z Rusijo nista našli skupne besede.

Slovesnost ob podpisu pogodbe je potekala 10. februarja 2022 v, udeležila pa sta se je tudi francoska obrambna ministra Florence Parly in indonezijski obrambni minister Prabowo Subianto ter predstavniki podjetja Dassault Aviation in Indonezijskih letalskih sil.

Francoska obrambna ministrica je ob podpisu pogodbe razkril tudi, da je Indonezija pokazala zanimanje tudi za nakup dveh francoskih podmornic razreda scorpene. Indonezija sicer že ima naročene tri južnokorejske podmornice razreda nagapasa, z možnostjo naročila dodatnih treh enot.

Dogovarjanje Indonezije za lovce rafale

EurAsian Times je že pred časom poročal, da so pogajanja med Francijo in Indonezijo o naročilu lovcev zaključena in da pogodba zdaj “čaka na aktivacijo”. Izvršni direktor družbe Dassault Aviation Eric Trappier si je očitno zadal cilj prodati rafale v novo državo. V zadnjem času se je lovec rafale izkazal za velik prodajni uspeh za francosko podjetje, saj so letala prodala v Egipt, Katar, Indijo, Združene arabske emirate in Grčijo, tudi Hrvaška pa je lani sklenila pogodbo za nakup 12 rabljenih lovcev rafal.

Zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev Indonezije je prvotna odločitev, po kateri so Indonezijske letalske sile zahtevale dobavo 36 lovskih letal, naletel na številne ovire. Džakarta naj bi za posel potem iskala tujega posojilodajalca za financiranje projekta. Indonezijsko obrambno ministrstvo se je zato odločilo, da bo s sredstvi, namenjenimi za nakup lovskih letal Suhoj Su-35 (skoraj 600 milijonov dolarjev), nabavilo šest lovcev rafale. Decembra 2021 je poveljnik Indonezijskih letalskih sil sporočil, da se bo vlada odrekla nakupu ruskega Su-35 v korist ameriškega lovca F-15EX eagla II ali francoskega rafale. Čeprav Indonezija ni razkrila razloga za to potezo, je slednja lahko posledica strahu pred pozivom k ameriškim sankcijam v skladu z CAATSA (Zakon o boju proti ameriškim nasprotnikom s sankcijami).

Februarja 2021 je Asia Times poročal, da bi indonezijski obrambni minister Prabowo Subianto lahko kupil 36 lovcev rafale in 8 letal Boeing F-15 EX za krepitev prve (zračne) obrambne črte obrambe države. Indonezija želi kupiti tudi 3 ameriška transportna letala Lockheed Martin C-130J super hercules, 3 tankerje Airbus A330 za oskrbo z gorivom v zraku, 6brezpilotnikov MQ-1 predator in italijanski radarski sistem za zgodnje opozarjanje proizvajalca Leonardo.

Večnamensko bojno letalo rafale lahko opravlja širok spekter nalog kratkega in dolgega dosega, vključno z zračno prevlado in zračno obrambo, bližnjo zračno podporo, globinskimi napadi, izvidništvom, protiladijskimi napadi in jedrskim odvračanjem. Leta 2004 je Francoska mornarica pridobila prve palubne lovce rafale, sledile pa so ji Francoske letalske sile leta 2006 s konvencionalno različico lovca rafale. Bojna letala rafale so doslej sodelovala v bojnih misijah v Afganistanu, Maliju, Libiji, Siriji in Iraku.

Mornariška različica letala rafale ima 13 pritrditvenih točk, konvencionalna različica pa 14, obe pa lahko nosita nad 9 ton bojnega tovora. Oborožitev letala obega rakete zrak-zrak kratkega dosega mica, magic, sidewinder in srednjega/dolgega dosega ASRAAM in AMRAAM; rakete zrak-zemlja apache, AS30L, ALARM, HARM, maverick in PGM100;  protiladijske rakete AM39 exocet, penguin 3 in harpoon. Letalo je opremljeno s Thalesovim pasivnim elektronsko skenirnim radarjem RBE2 z možnostjo pogleda in streljanja navzdol (look down – shoot down). S skeniranjem do osmih ciljev hkrati lahko radar prepozna grožnje in jim prednostno razvršča. Prenovljeni rafale v standardu F3R ima radarski sistem RBE2 AESA, raketo zrak-zrak dolgega dosega meteor, enoto za namerjanje in lasersko označevanje TALIOS. Rafale je opremljen tudi s sistemom elektronskega bojevanja Thales Spectra, ki vključuje polprevodniške oddajnike, laserski opozorilni sprejemnik DAL, opozorilnik na rakete, sisteme za odkrivanje in motilce.

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: Dassault

Povezani članki