J-20: kitajski letalski motorji in elektronska oprema zaostajajo

by Urednik

KITAJCI PREDSTAVLJAJO LOVCA J-20 IN KUPUJEJO RUSKE SU-35

Kitajska je pred dnevi javno prikazala par svojih lovcev 5. generacije Chengdujske letalske korporacije J-20 mighty dragon na mednarodnem letalskem (in oborožitvenem) salonu na letališču Zhuhai, Peking pa kljub vsemu še naprej naroča in kupuje najsodobnejše lovce v Rusiji.

Ko so se pojavile fotografije para kitajskih ”zmajev” v svetovnem tisku, je ruska vlada ”potihoma” oznanila začetek izdelave 24 Suhojevih lovcev Su-35 flanker-E za Letalske sile Kitajske ljudske osvobodilne armade (PLAAF). Po 15. novembra 2015 podpisani pogodbi bodo dva ducata letal flankerj-E dobavili Kitajcem za najmanj 2 milijardi dolarjev.

Po načrtu izdelave in dobav naj bi Rusija PLAAF do konca letošnjega leta dobavila prva štiri letala, naslednjih 20 pa v prihodnjih treh letih. Glede na izkušnje Moskve pri prodajo naprednih vojaških tehnologij Pekingu, so Rusi vztrajali pri sporazumu za zavarovanje ruske intelektualne lastnine, kajti Kitajci so v prejšnjih primerih pričeli sami konstruirati in izdelovati starejše različice flankerjev v kitajske modele J-11 (palubni Su-27 flanker-B ali Su-33), J-15 (palubni Su-27SK – Su-33 flanker-D) in J-16 (Su-30MKK – flanker-G). Tako so tudi ustanovili kitajsko-rusko delovno skupino za implementacijo tega sporazuma, nazadnje se je sestala v letošnjem septembru.

No, temu sporazumu o intelektualni lastnini navkljub pa je bržkone dejstvo, da so Kitajci z najsodobnejšimi ”bočnimi napadalci – E” kupili prav visoko rusko letalsko tehnologijo. Čeprav njihov najsodobnejši lovec J-20 resda spominja na sedanje lovce 5. generacije, pa izjemno pogrešajo najsodobnejše tehnologije pogona in pa elektronskih bojnih sistemov. Tako sta v ospredju zanimanja kitajskih vojaških strokovnjakov in inženirjev ruski visokozmogljivi turboventilatorski motor Saturn AL-41F1S z dodatnim zgorevanjem in pa radar s fazno antensko rešetko Tihomirov NIIP irbis-E. Kitajci imajo na svojih različicah flankerjev dokaj nesodoben in slabo zmogljiv radar WS-10, preizkušajo pa sodobnejši radar nove generacije WS-15 prav za lovca J-20. Kot menijo izvedenci, je radar WS-15 trentno v fazi preizkušanj na tleh,čez čas pa naj bi ga začeli preizkušati tudi v zraku na leteči preizkuševalni platformi Il-76.

Dejstvo je, da Kitajcem še ni uspelo izdelati ustreznega in predvsem zanesljivega pogonskega agregata in da so obstoječe konstrukcije motorjev samo kopije ruskih… Trenutno prototipna J-20 poganjata para v Rusiji izdelanih motorjev Saturn AL-31F, kakršni poganjajo številne kitajske različice družine Asu-27 – flankerjev. Motor AL-41F1S pa bi bil za kitajske konstruktorje motorjev gorje…

Radar lovca J-20 je naslednji problem. Na J-20 naj bi vgradili radar type 1475 (KLJ-5), ki naj bi ga preizkušali na kitajskem preizkuševalnem letalu Tu-204). Ni pa mogoče potrditi te domneve,ker se ne ve, ali je Kitajska z Rusijo, koliko Kitajska (lahko) sledi ruski radarski tehnologiji in koliko ima Kitajska dostopa do tehnologije na ravni, na kakršni je ruski radar irbis-E.

Morda je Kitajska na ravni ruskih opazovalno-namerilnih letalskih sistemov, kakršne je imela Rusija v devetdesetih letih. J-20 je opremljen z elektrooptičnim namerilnim sistemom pod nosom letala,ki naj bi pomenil vrhunec kitajske EO (elektrooptične) tehnologije – EOTS-89. Ki pa naj bi ne presegal tovrstnih ameriških in izraelskih sistemov…

Kitajski J-20 je resda korak naprej v kitajski letalski industriji. Nekega dne bo Kitajska zanesljivo razvila in izdelala lasten pogonski sklop (pri čemer ne gre le ta pogonski agregat, marveč za celoten sklop od pogona – motorja do krmiljenja tega motorja ipd. Skratka: Kitajska bo morala v ta sklop razvoja in izdelave vlagati še veliko sredstev in tehnoloških prizadevanj. To pa še ne bo ”danes” in J-20 se še nekaj (dolgo) časa ne bo sposoben doseči tehnološke in bojne moči npr. ameriškega F-35. Dotlej pa se bo Peking s temi zahodnimi ”tehnološkimi presežki” skušal spopadati z ducatom svojih Su-35 …

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Nastop lovcev J-20 chengdu na letalskem salonu Zhuhai 2016

Povezani članki