Kako naj bi oz. bodo leteli brezpilotni letalniki (UAV) v Sloveniji

by Urednik

RAZVOJ APLIKACIJE ZA LETENJE BREZPILOTNIH LETALNIKOV V SLOVENIJI

Slovenski študentje obramboslovja in geodezije za brezpilotne letalnike (UAV) na slovenskem nebu razvijajo aplikacijo naprednih geodetskih storitev pri zagotavljanju sodobne varnosti GEOSEC, med zaključno fazo projekta pa so v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu predstavili rezultate dela.

V zaključni fazi projekta ‘Aplikacija naprednih geodetskih storitev pri zagotavljanju sodobne varnosti, GEOSEC’, ki se je izvajal kot del projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad), so študentje obramboslovja (Anica Ferlin, Tadej Hlavaček, Žiga Polajnar, Jure Mišigoj) in geodezije (Sebastijan Zajc, Jakša Bakarčić) skupaj z mentorjema s Katedre za Obramboslovje (Fakulteta za družbene vede), doc. dr. Urošem Svetetom in doc. dr. Janjo Vuga ter delovnim mentorjem Markom Mesaričem, pripravili predstavitev rezultatov na Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.

Predstavnikom Ministrstva za obrambo RS, Slovenske vojske, MNZ/Policije, Gasilske Brigade Ljubljana, Ministrstva za infrastrukturo/sektor za letalstvo, Javne agencije za civilno letalstvo,  Informacijskega pooblaščenca in poslancem DZ so predstavili:

1) rezultate primerjalne analize pravno-normativne ureditve uporabe brezpilotnih letalnikov v državah članicah EU in ZDA;

2) terenski prikaz uporabe UAV v primeru nesreč po treh scenarijih;

3) smernice s predlogom za regulacijo uporabe  brezpilotnih letalnikov v Sloveniji, in sicer na način, da ne bi zavrli podjetniške pobude, obenem pa zagotovili varno uporabo predvsem pa upoštevanje omejitev, ki se nanašajo na varovanje osebnih podatkov in zaščito ključne družbene infrastrukture.

Pripravila: Janja Vuga, foto: FDV

Povezani članki