Češka se ozira za tanki leopard 1A5 …

by Urednik

… KI JIH JE NEMŠKI RHEINMETALL PONUDIL UKRAJINI

Češka se pogaja z Nemčijo o nakupu tankov leopard za zamenjavo tankov T-72, ki jih je Praga dobavila Ukrajini, je poročal Češki televizijski kanal, ki se sklicuje na ministrico za obrambo Jano Černokovo.

Kot poročajo lokalni mediji, so Čehi v Ukrajino poslali težko opremo, med drugim samovozne havbice dana, večcevne raketomete RM-70 grad 122 mm, sovjetske tanke T-72 in bojna vozila pehote. Na vprašanje, ali bi Čehi raje kupili tanke leopard 1 iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja ali bistveno sodobnejše leoparde 2, je ministrica odgovorila, da bi šlo za modifikacijo “nekje na sredini”.

Ukrajini ponudili 88 tankov leopard

Aprila je oborožitvena skupina iz Düsseldorfa prek Rheinmetalla ponudila, da v Ukrajino pošlje 88 tankov tipa leopard 1 za 115 milijonov evrov. Trditev češke  obrambne  ministrice, da na bi šlo za modifikacijo med leopardom 1 in leopardom 2, ne more držati, saj sta si ta dva modela sama po sebi različna.

Leopard 1 – prvi nemški tank po 2. svetovni vojni

Potem ko je Nemčija izgubila drugo svetovno vojno, je bil leopard 1 prvi tank, izdelan v Nemčiji, ki je pridobil dokajšen ugled. Izdelal ga je Porsche, naročilo pa ga je več držav od Avstralije do Belgije med drugim pa tudi Avstrija, Grčija in Turčija, Italija, Danska ter Kanada. Oborožen je s 105 mm topom s 13 izstrelki v kupoli in še 42 v trupu tanka. Oprema je vključevala tudi dva mitraljeza kalibra 7,62 mm. Leopard 1 je dosegel največjo hitrost 65 km na uro, s polnim rezervoarjem pa je lahko prevozil 600 km po cesti ali 450 km po terenu. Oklep debeline 70 mm je lahko vzdržal 20 mm krogle na vseh delih, vse to pri skupni masi 42,2 tone.

Leopard 2

Sodobnejši nemški glavni bojni moderni tank leopard 2 je oborožen s 120 mm topom, tank pa sprejme 42-50 granat. Najnovejši tip lepoard 2A7V lahko uporabljajo časovno tempirano strelivo, ki lahko eksplodira na natančnih razdaljah. Lupina granate razprši drobce tik pred, znotraj ali nad ciljem. Hkrati lahko posodobljeni top uporablja podkalibrske izstrelke z volframovim jedrom, ki bi se morali uspešno spopasti z najnovejšimi ruskimi tanki, opremljenimi z reaktivnim oklepom. Zaradi ojačenega oklepa se je povečala tudi teža tanka. Odvisno od različnih vrst opreme tehta med 55,14-62,5 tone. Novi tip ima tudi manjši doseg, le 400 km po cesti oziroma 250 km po terenu. Tank upravlja s štiričlanska posadka.

Precejšnje razlike

Že na prvi pogled je jasno, da je bil starejši model tanka leopard bistveno bolj gibljiv, predvsem zaradi šibkejšega oklepa, vendar s tem tudi manjše zaščite posadke. Top je manjšega kalibra in logično ne more konkurirati trenutnim sodobnim standardom, ki jih ponuja leopard 2. Leopard 1 je imel različice od A1 do A5. V zadnji različici 1A5 je bil razvit v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ključne značilnosti pa so vključevale sodoben sistem za nadzor ognja in izboljšano opremo za nočno opazovanje. Nad različic  1000  leoparda 2A1 in 2A2 Bundeswehra (nemška vojska) je bilo nadgrajenih na standard A5.  Različica leopard 2A3 z varjeno kupolo in A4 sta podobna standardu A5, vendar ima slednji računalniški nadzor vodenja  ognja in sodoben namerilni sistem.

Gepard je samohodna protiletalska različica s parom 35 mm topov, zgrajena na šasiji leoparda 1 in je zdaj na voljo Ukrajini. Tanki leopard, ki so bili ponujeni Ukrajini in zdaj Češki, so tipa 1A5, ki jih je Bundeswehr uporabljal do leta 2003.

Sprva je bil top leoparda A1 –  britanski 105 mm L7A3 – najboljši razpoložljivi tankovski top, danes pa je že je brezupno zastarel. Granata topa leoparda 1A5 ne more prodreti čelnega oklepa ruskih T-tankov, ruski tanki pa so povrhu tega oboroženi s 125 mm topi in jim leopard 1 ne bi bil kos v odprtem boju.

V šestdesetih letih je bil leopard 1 zelo dobro opremljen in mobilen in še danes skoraj dosega raven ruskih tankov. Žiroskopski stabilizacijski sistem orožja in naknadno vgrajen sistem za nadzor ognja na 1A5 sta sorazmerno sodobna. Zadnji model ima tudi že laserski daljinomer. Vgrajeni balistični računalnik upošteva vremenske razmere, gibanje in vrsto streliva. Vse, kar mora strelec narediti, je nameriti cilj – leopard 1 se lahko hitro zavzame položaj za streljanje, strelja in se umakne, vse med gibanjem. Njegova poglavitna pomanjkljivost je predvsem šibek oklep – slaba zaščita, predvsem na spodnjem delu trupa. V primeru uporabe v današnjem času bi zaščito lahko izboljšali z naknadno vgradnjo reaktivnega oklepa, vendar bi osnovni problem ostal. Kljub vsemu bi leopard 1 bi lahko še danes izpolnil številne druge naloge, saj ob tem ne gre pozabiti, da so bojna vozila pehote in oklepni transporterji običajno veliko slabše zaščiteni in oboroženi. Leopard 1 bi lahko spremljal pehoto in jo podpiral s svojo ognjeno močjo ter se uporabljal v obrambi in zasedah. Tanki leopard 1 bi lahko zaščitili manj ranljiva območja in sprostili druge glavne bojne tanke.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki