Nemčija namerava kupiti sisteme zračne obrambe od Izraela

by Urednik

NEMČIJA POSTALA PRVI TUJI KUPEC IZRAELSKEGA SISTEMA ARROW?!

Nemške oblasti se pogajajo o nakupu izraelskih sistemov zračne obrambe, kar daje izraelskim vojaško-industrijskim podjetjem upanje za preboj na evropski trg vojaške tehnologije. Ob tem Izrael pozorno spremlja, kako se bodo ZDA odzvale na prodajo izraelskega orožja Evropi.

Nobena skrivnost ni, da je eden od ciljev ZDA zagotoviti čim večjo promocijo svojih obrambnih izdelkov na evropskem trgu, navsezadnje so evropske države zanesljivi in ​​bogati kupci orožja. Prav tako si Izrael želi svoje vojaške izdelke dobavljati tudi na tuje trge. Izraelski premier Yair Lapid je na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dejal, da bo Izrael sodeloval pri modernizaciji nemških obrambnih sil, še natančneje: sistemov zračne obrambe.

Govori se namreč o tem, da je Berlin pridobil sistem zračne obrambe arrow-3 (izraelsko ime – hetz-3). V Izraelu ga označujejo za zelo napreden in sodoben sistem, ki lahko reši številne težave držav uporabnic na področju zračne obrambe. Če bo Izrael prodal sistem zračne obrambe Nemčiji, bo to prvi v  primer izvoza zračno-obrambnega sistema arrow neposredno v drugo državo.

Ker ima Nemčija gospodarsko ključno vlogo v celinski Evropi in hiti s povečanjem svojih vojaških zmogljivosti sredi ukrajinskega konflikta, bi uspeh posla pomenil, da bi Izrael pridobil zelo zanimivega kupca za svoje vojaške izdelke. Poleg tega lahko primer Nemčije navdihne druge evropske države, da pridobijo izraelsko orožje in druge vojaške sisteme.

Sistem arrow-3 je zasnovan za zaščito pred balističnimi raketami. Proizvaja ga Israel Aerospace Industries (IAI) s finančno podporo in tehničnim svetovanjem ZDA. Posledično imajo ZDA pravico veta na izvoz sistema, ustvarjenega s sodelovanjem ameriškega kapitala. Res pa je, tako menijo mnogi poznavalci, da je Washington dal tiho soglasje k dogovoru, saj se Berlin in Jeruzalem že neposredno pogajata. To je razumljivo, saj zdaj ZDA tako Nemčijo kot Izrael v potrebujejo ozadju konfrontacije z Rusijo in prepiri z njimi glede nekakšnega sistema protizračne obrambe so odveč. 

Izraelski viri medtem poročajo, da se številne evropske države že pogajajo z izraelskim obrambnim ministrstvom in velikimi obrambnimi podjetji o možnostih nakupa sistemov zračne obrambe. Ti sistemi naj bi po mnenju Evrope povečali obrambo evropskih držav pred ruskimi raketami.

V zvezi s tem se govori o Poljski, Romuniji in kateri od skandinavskih državah kot potencialnih kupcih izraelskega protiletalskega orožja. Znano je, da se trenutno edini sistemi protizračne obrambe izraelske proizvodnje nahajajo na Češkem. Praga se je namreč že leta 2012 odločila in kupila štiri baterije spyder proizvajalca Rafael, prav tako pa je tudi radarje izraelskega proizvajalca  IAI. Tudi Romunija razmišlja tudi o možnosti nakupa izraelskih sistemov. Prav tako pa tudi veliki kupci oborožitvenih sistemov in vojaške opreme, kot sta Indija in Južna Koreja, kažejo zanimanje za izraelsko orožje.

Ukrajina je trenutno edina evropska država, ki verjetno ne bo kupovala izraelskega orožja. Pred tem so ji namreč zavrnili dobavo izraelskega orožja, kar je močno užalilo Kijev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Military Forum

Povezani članki