Oklepnemu bojnemu vozilu puma IFV odobrili uporabo v Nemški vojski

by Urednik

BUNDESWEHR BO DOBIL GOSENIČNE OKLEPNIKE PUMA

Po dolgoletnem in skrbnem  razvoju, intenzivnih preizkušanjih v nemških institutih za bojno tehniko, po mesecih naporne uporabne v operacijah v pogojih ekstremne v vročine in mraza v tujini na različnih zemljiščih je nemški oklepnik SPz puma (Schützenpanzer puma) končno dobil dovoljenje za uporabo v enotah Bundeswehra (Nemške vojske).  

Podpisala  ga je Zvezna pisarna za opremo nemške vojske, informacijsko tehnologijo in servisno podporo iz Koblenza (BAAINBw). Tako je uporaba novega nemškega oklepnega bojnega vozila pehote odobrena. Ali z drugimi besedami: puma bo lahko zapeljala tudi po javnih cestah. Nemčija je za potrebe svojih oboroženih sil naročila 350 oklepnikov puma IFV, 5 pa so jih že prejeli za testiranja.

Puma je naslednik nemškega bojnega vozila pehote marder IFV, ki so ga v enote nemške vojske uvedli že pred dobrimi štirimi desetletji, precej vozil pa so prodali tudi na tuje. Tej odločitvi je sledil tudi podpis o tehničnem vzdrževanju in podpori pume, ki  ga je nemška vojska podpisala s Projektgesellschaft PSM GmbH, skupno podjetje  Rheinmetalla in Krauss-Meffai Wegmana, ki pri tem programu nastopata vsak s polovičnim deležem.

PSM je začel to gosenično oklepno vozilo razvijati na osnovi programa, potrjenega v nemškem zveznem parlamentu leta 2002.  Projekt je bil v začetku znan po imenih  Igel in Neuer Schuetzenpanzer (NsPz).

Gosenično oklepno bojno vozilo puma IFV

Pri goseničarju puma gre za oklepnika z najsodobnejšimi sistemi zaščite in veliko ognjeno močjo. Prvo demonstracijsko vozilo puma IFV so prikazali leta 2005, prvo prototipno pa leto kasneje, ko so začeli tudi terenska preizkušanja. Zvezni posarni  za obrambno tehnologijo in nabave so predali prvo pumo v letu 2010.

Oklepno gosenično bojno vozilo pehote puma je opremljeno z nadgradno bojno postajo, ki jo je razvil Krauss-Maffei Wegman, glavno orožje je 30 mm Mauserjev top MK 30.-2. Sovprežno orožje je mitraljez KG 4, na kupoli pa je še 8 metalcev dimnih bomb.

Puma je dobro zaščitena, slednja pa je odvisna od verzije – mase vozila, ki lahko tehta 29,4 t, 31,45 t in 43 t, odvisno pač od zaščitnih modulov, ki so fiksno pritrjeni na vozilo.  Vse tri verzije lahko naložijo na transportne železniške vagone, medtem ko sta za zračni transport (v letalu A400M) prilagojeni verzija z maso 29,4 tone in 31,45 tone.

Oklepno bojno vozilo puma poganja novi motor MTU serije 892, ki razvije 800 kW in ima razmerje med močjo in maso 25,4 kW/t.  Puma je opremljena z dvema zaslonoma za prikazovanje podatkov z EO senzorjev, štirih fiksnih in ene vrteče kamere.

Pripravil: B. Knfiic, foto:

 Oklepno bojno vozilo puma – tehnični podatki

Oborožitev: top 30 mm, sovprežni mitraljez 7,62 mm in 8 dimnih bomb
Uporabniki: Nemška vojska (potencialni še Kanada, ZDA in Čile)
Oprema: klimatska naprava, JRBK zaščitni sistem, nočne opazovalne naprave, balistični računalnik, stabilizirano glavno orožje
Posadka:  3 + 6
Zaščita: zaščita pred kroglami iz osebnega orožja, minami in IED (ni natančnega podatka o stopnji zaščite)
Masa: 

 

31,45 t (stopnja zaščite A)
40.700 kg (stopnja zaščite C)
Avtonomija: 650 km
Dimenzije: 7,33 x 3,43 x 3,05 m

VIDEO: Gosenični oklepno vozilo puma IFV

Povezani članki