Švedska vojska v težavah zaradi biogoriva

by Urednik

ŠVEDSKA VLADA ŽELI UKINITI UPORABO FOSILNIH GORIV

Švedska vojska opozarja na težave glede vladnih namer o uporabi biogoriva, ki pa ima krajši rok trajanja in je občutljivejši na mraz kot fosilno gorivo, kar lahko močno omeji delovanje oboroženih sil te skandinavske države s surovim podnebjem v vojnih razmerah, poroča ruska spletna stran Sputnik.

Švedska vlada bo letos spomladi predstavila predloge za nadaljnjo poostritev zahtev za uporabo obnovljivih goriv, če je le to mogoče. Za oborožene sile pa je to težava, ki lahko “omeji” zmogljivosti za obrambo države. Švedska načrtuje do leta 2030 zmanjšati emisije pri bencinu za 28 odstotkov in pri dizelskem gorivu za 66 odstotkov. Uporabniki, ki ne bodo izpolnili teh zahtev, pa naj bi plačali globo oz. dodaten davek.

Švedske oborožene sile so že pozvale vlado, da bo potrebno vojsko izvzeti iz teh zahtev – ali pa tvegati omejene zmogljivosti. Nove podnebne zahteve zanje pomenijo, da bo “zmožnost vojske za izvajanje danih nalog”, vključno z njeno glavno nalogo, da brani narod, “omejena”. Ob tem so tudi poudarili, da je veliko pogonskih agregatov vozil, ki jih trenutno uporablja Švedska vojska, nezdružljivih z biogorivi.

Leta 2015 se je »rdeče-zelena« koalicija Socialnih demokratov in Zelenih ambiciozno zavezala, da bo Švedska do leta 2050 v celoti prenehala uporabljati fosilna goriva in postala prva država na svetu brez fosilnih goriv. Da bi to dosegla, bo Švedska spodbudila naložbe v čiste tehnologije in obnovljive vire energije.

Številni menijo, da je ta cilj precej nerealen, saj Švedska do 40 odstotkov električne energije proizvede v jedrskih elektrarnah. Kljub temu pa država v bližnji prihodnosti načrtuje zaprtje številnih starejših jedrskih reaktorjev in poudarek nameniti obnovljivi energiji.

Švedska vojska  je po koncu hladne vojne postopno preoblikovala oborožene sile  v manjšo oboroženo silo, namenjeno predvsem mednarodnim operacijam. Tako so število pripadnikov zmanjšali s 180.000 v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja na sedanjih 20.000 vojakov. Ob tem je Švedska ponovno uvedla služenje vojaškega roka ter ponovno militarizacijo otoka Gotland v Baltskem morju.

Pripravil: A. Knific, foto: Deagel

 

Povezani članki