V Ukrajini uničen edini ruski prototip tanka T-80UM2

by Urednik

SKRIVNOSTNA PRISOTNOST RUSKEGA PROTOTIPNEGA TANKA V UKRAJINI

V spopadih v Ukrajini je ukrajinskim vojakom uspelo uničiti edini primerek – prototip ruskega glavnega bojnega tanka T-80UM2, še bolj presenetljivo pa je dejstvo, da ga je Ruska vojska uporabila v invaziji na Ukrajino, čeprav to ni osamljen primer uporabe novih ali eksperimentalnih ruskih oborožitvenih sistemov v vojnah.

Ekipa raziskovalcev bloga Oryx, ki zbira fotografske in video dokaze o materialnih izgubah na obeh straneh spopada, je identificirala razbitine ruskega glavnega bojnega tanka T-80UM2 in navedla, da je bil uničen 17. marca 2022 oziroma da so bili njegovi ostanki odkrito na ta datum. Govori se, da je bil tank uničen v regiji Sumy na severovzhodu Ukrajine, očitno v bližini mesta Trostjanec.

Tank T-80UM2 naj bi bil del večje kolone ruskih vozil, ki so jih napadle ukrajinske oborožene sile, fotografije pa prikazujejo tudi uničene tovornjake ob T-80UM2. Na fotografiji je razvidno, da se je ob uničenju tanka vžgalo tudi strelivo v notranjosti, zaradi česar je kupola odletela od trupa, ki je popolnoma zgorel.

Prototipni tank T-80UM2 je povezan s projektom razvoja tanka nove generacije s projektnim imenom objekt 640, bolj znan tudi kot črni orel (rus. Chyornyy Oryol, angl. Black Eagle), katerega maketa se je pojavila leta 1997, ko so ga promovirali za izvozni trg. Leta 1998 je bilo razkrito, da v Rusiji potekajo tudi dela na T-80UM2 kot nadaljnjem razvoju tanka T-80 iz obdobja hladne vojne. Zdi se, da sta si tanka T-80UM2 in črni orel precej podobna, nekateri ju celo enačijo. Če je temu tako, potem je bil T-80UM2 zelo verjetno mišljen kot prototip za tank črni orel, ki pa nikoli ni prišel v proizvodnjo.

Prototip glavnega bojnega tanka T-80UM2 je bil zasnovan na nadgrajeni šasiji tanka T-80U, glavna novost pa je bila kupola iz varjenega jekla z napredno zaščito za oklep, vključno z eksplozivnim reaktivnim oklepom kaktus (ERA), katerega plošče so bile uporabljene tudi za sprednji del trupa, kot tudi za gosenice.

V svoji končni obliki je bil T-80UM2 opremljen tudi s sistemom aktivne zaščite drozd-2, ki uporablja radar za zaznavanje prihajajočih protitankovskih izstrelkov, ki samodejno izstreli visokoeksplozivno razdrobljeno strelivo, da jih uniči na razdalji 20-30 metrov od tanka.

T-80UM2 je imel tudi drugačno razporeditev posadke v primerjavi s T-80U, pri čemer je strelec sedel na desni strani in poveljnik na levi strani kupole in sta zamenjala strani v primerjavi s prejšnjim tankom.

Sicer je tank T-80UM2 uporabljal enako glavno oborožitev kot prejšnja serija T-80, s 125 mm gladkocevno puško 2A45M, vendar se je ta zdaj napajal s strelivom prek izboljšanega tipa avtomatskega sistema polnjenja. Nabojnik je bil premaknjen izpod kupole na zadnji del kupole, očitno kot odgovor na pomisleke glede preživetja, predvsem iz izkušenj med boji v Čečeniji.

T-80UM2 se je pojavil tudi na obsežnih vojaških manevrih Zahod-2021, takrat pa naj bi ga upravljala elitna 4. gardna tankovska divizija, dodeljena Zahodnemu vojaškemu okrožju Ruske vojske, ki ima sedež v Naro-Fominsku pri Moskvi in vključuje dva tankovska polka, ki vključujeta različne različice T-80. Glede na to morda ni bil prevelik logistični in vzdrževalni izziv tudi upravljanje edinstvenega T-80UM2, čeprav natančen razlog za to tudi ostaja znan.

Pripravil: A. Knific, foto: twitter Ukraine Weapons Tracker

Povezani članki