Srbska vojska nima niti enega lovca v operativnem stanju

by Urednik

TEŽKI ČASI ZA SRBSKE LETALSKE SILE

Ob nedavnih poplavah na Balkanu so se v Srbiji v javnosti pojavili dvomi, ali ima Vojska Srbije dovolj zmogljivosti, da izpolni svojo tretjo ustavno poslanstvo – pomagati prebivalstvu ob naravnih nesrečah. Ob dejanskem stanju bojne opreme pa se zastavlja vprašanje, ali lahko Vojska Srbije opravlja svojo prvo dolžnost – obrambo države.

Vir agencije Beta, ki je blizu poveljstvu Srbskih letalskih sil (Vojno letalstvo in zračna obramba Srbije – Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana), je potrdil poročilo srbskega dnevnika Politika, da Srbska vojska nima niti enega lovskega letala v operativnem stanju, saj iz Rusije niso kupili akumulatorjev za lovce MiG-21 in MiG-29.

Čeprav nakup akumulatorjev stane več deset tisoč evrov, do zamuda ni prišlo le zaradi pomanjkanja denarja, ampak predvsem zaradi “zelo togega birokratskega sistema”, ki podaljšuje izvedbo naročila, čeprav celo ruski eskadrilje, ki uporabljajo MiG-29, kupujejo akumulatorje na civilnem trgu.

Vendar pa isti vir trdi, da je stanje Vojnega letalstva in zračne obrambe Srbije tako težko, da presega vprašanje nabave akumulatorjev, saj grozi razpad celotnega korpusa zaradi pomanjkanja letal, goriva, rezervnih delov in celo usposobljenega osebja.

Čeprav ima na papirju Vojska Srbije po dve letalski brigadi nameščeni v Batajnici, Kraljevu in Nišu, v uporabi pa dvanajst vrst letal in helikopterjev, poleg, vse druge vrste letalnikov, z izjemo helikopterjev gazela, ne letijo ali pa zaradi vzdrževanja le nekaj od njih, kar ne zadostuje niti za osnovno usposabljanje posadk.

Srbski lovci so sicer prejšnji mesec še leteli, vendar položaj že pred tem ni bil najboljši. Kljub temu, da je na letališču Batajnica nameščenih devet lovcev MiG-21 in štirje MiG-29, pa so v resnici operativni le tri letala MiG-21 (dva enoseda in edini dvosed) in tri MiG-29 (imajo tri enosede in enega dvoseda).

Pred krizo z baterijami so bile njihove dejavnosti omejene samo za osnovno vzdrževanje in udeležbo pri preskusih sistema zračne obrambe, ki pa se trenutno ne izvaja, verjetno prvič po drugi svetovni vojni.

Srbski lovec MiG-21

Preostalih šest srbskih lovcev MiG-21 ne leti zaradi poteka življenjske dobe, saj so starejši od 30 let. Dvema so sicer podaljšali v letu 2012 s pomočjo predstavnikov proizvajalca iz Rusije podaljšali življenjsko dobo za dve leti, vendar pa se datum izteka življenjske dobe izteče že prihodnji teden, nato pa bosta oba lovca MiG-21 trajno prizemljena.

Čeprav imajo Srbske letalske sile štiri MiG-29, ki so ostali od flote  štirinajstih po bombardiranju Nata leta 1999, le redko uporablja več kot tri letala istočasno, kljub posodobitvi, ki je bila opravljena pred nekaj leti. Vojno letalstvo in zračna obramba Srbije pa ima v svoji floti tudi bojna letala J-22 orel (orao) in G-4 supergaleb, vendar niso letela že več kot pol leta.

Srbski letali J-22 orao

Po nesreči letala J-22 orel v vasi Mrčajevci pri Čačku v osrednji Srbiji sredi novembra 2013 so prizemljili vsa letala te vrste. Še vedno tudi ni izvedena analiza nesreče in morebitna sistemska popravila drugih letal, tako da letala ostajajo na tleh.

Pred nekaj dnevi je en izmed dvosedih orlov poletel, vendar ni pripadal lovsko-bombniški eskadrilji 98. letalski brigade iz letališča Ladževci, ki ima v svoji floti devet letal J-22 in NJ-22. To letalo so nekaj let popravljali in posodabljali, zdaj pa z njim izvajajo testne polete.

Srbske letalske sile imajo v svoji floti približno ducat letal G-4 supergaleb, vendar se njihova posodobitev skupaj z digitalizacijo prestavlja že vrsto let. Modernizacija  bi morala omogočiti njihovo uporabo do leta 2020 in usposabljanje bodočih pilotov za prehod na modernejša letala.

Srbsko letalo G-4 supergaleb

Z obstoječimi možnostmi in sestavo armaturne plošče, ki so le analogni, se piloti namreč ne morejo usposabljati za sodobna letala, ki imajo le digitalne instrumente. Zato so Srbske letalske sile sprejela odločitev o izvedbi modernizacije letala, še posebej kabine, vendar se je rok za prijave na razpis iztekel že konec leta 2008.

Osnovno šolsko letalo je tako še vedno Utva-75, ki pa bi morali že vzeti iz uporabe in ga nadomestiti  novimi Lasta-95. Uvedba letala Lasta-95 pa še vedno zamuja, saj načrtovane spremembe v konstrukciji ni bile izvedene. Ocenili so namreč, da bi te spremembe preprečile ponovitev nesreče, ki se je zgodila 26. septembra 2012, v kateri je bil umrl pilot Goran Savić.

Položaj ni veliko boljši v komponenti transportnega letalstva, saj ima trenutno Srbska vojska operativna le dve letali An-26. Vendar pa mora letos na remont eno letalo, drugo pa naslednje leto, obrambni proračun pa ne vključuje sredstev za to, tako da je njuna usoda še negotova.

Tudi za helikopterske eskadrilje so težki časi, kljub zelo aktivni uporabi helikopterjev v nedavnih poplavah, saj se soočajo z vse manjšim  številom letalnikov, kot tudi vse višjo starostjo flote. Vojska Srbije uporablja skupaj osem transportnih helikopterjev – dva Mi-17 in šest starejših Mi-8 . Povprečna starost helikopterjev Mi-17 je 24 let, medtem ko je najmlajši Mi-8 star že 34 let.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Dimitrije Ostojić

VIDEO: Srbske letalske sile

Strmoglavilo 29. letalo J-22 orel Srbskih letalskih sil

22/11/2013

Pred dnevi se je v vasi Mrčajevci pri Čačku v osrednji Srbiji zrušilo dvomotorno lovskobombniško letalo Soko J-22 orao (orel). Pilot se je uspešno katapultiral.

Povezani članki