V Afganistanu nov svetovni rekord najdaljšega ostrostrelskega zadetka

by Urednik

AVSTRALSKI OSTROSTRELEC ZADEL TARČO NA RAZDALJI 2815 METROV

V Afganistanu je bil izveden nov rekord najdaljšega ostrostrelskega zadetka. Član avstralskih specialnih sil je s svojo ostrostrelsko puško Barret M82A1 s strelivom .50 BMG (12.7×99mm NATO) zadel talibanskega upornika na neverjetni razdalji 2815 metrov, kar je nov absolutni ostrostrelski svetovni rekord.

Nasprotnik je strel slišal

Do incidenta je prišlo v provinci Helmand, kjer deluje skupina avstralskih elitnih ostrostrelcev iz drugega polka komandosov. Avstralci so med opazovanjem z opazovalnimi napravami zaznali gibanje talibanskih upornikov. Ko so preverili, da so v resnici sovražniki, so dobili dovoljenje za ogenj.

Odločili so se za najbolj dragocen cilj – vodjo skupine talibanov. Ker je bilo jasno, da se bo skupina takoj po uspešnem ali neuspešnem strelu poskrila, so se odločili, da na tarčo streljajo iz dveh orožij hkrati, da pomnožijo svoje možnosti uspeha.
Oba ostrostrelca sta uporabila ostrostrelsko puško velikega kalibra Barret M82A1 in pritisnila na sprožilec skoraj istočasno. Po šestih sekundah leta je ena od krogel zadela nasprotnika, ki je bil mrtev na kraju samem. Za uničujoč učinek streliva 12,7 x 99 mm je zelo pomembno, kje zadane nasprotnika, ki niti ne sliši strela, ki ga ubije, zaradi prevelike oddaljenosti.

Prejšnji rekord je bil 360 m krajši

Ker so uporabili dve orožji hkrati sedaj ni jasno, kateri od ostrostrelcev je dejansko zadel tarčo. Gotovo je, da je eden od Avstralcev postavil nov rekord ostrostrelskega zadetka na velike razdalje. Glede na laserski merilnik je bil cilj na oddaljenosti 2815 metrov, kar je absolutno največja razdalja, na kateri je ostrostrelec zadel v živo tarčo.

Eden od Avstralcev je tako porušil rekordn Britanca Craiga Harrisona iz enot kraljeve konjenice, ki je novembra 2009 z razdalje 2475 metrov ubil 2 talibanska borca hkrati z istim metkom. Za razliko od svojih  avstralskih kolegov je Harrison uporabil orožje Accuracy International L115A3 s strelivom LLR 8,6 mm × 70 (0,338 Lapua Magnum).

Avstralski ostrostrelec

Pogoji za rekordni strel

Oddaljenost 2815 m je več kot dvakratna vrednost efektivnega dometa puške Barret M82A1. Kako se je to potem sploh lahko zgodilo? Poleg dveh ostrostrelecev je pomembno vlogo igralo tudi posebno afganistansko okolje in seveda zelo veliko sreče.

Boji v Afganistanu, vključno z tistimi na afganistansko-pakistanski meji, pogosto potekajo v gorah na visoki nadmorski višini. Ostrostrelec ima pogosto bistveno višji položaj glede na cilj, lahko spremlja cilj dolgo časa in ima odlične pogoje (pogled, nadzor, čas) za pripravo na strel.

Tudi Craig Harrison, ko je zadel njegov cilj, je lahko ustrelil udobno. Harrison je naredil devet posnetkov prilagoditve in potem je uspel nastaviti puško, ki je zadela talibana.

Veliko vlogo v rekordnih ostrostrelskih zadetkih ima tudi visoka nadmorska višina in redek zrak, saj ima izstrelek na poti veliko manj zračnega upora. Podobno dejstvo poleg dobre mere sreče mora biti tudi vrhunska oprema (meteorološke postaje, laserski pregled območje, računalnik), dobra preglednost, odlično vreme in mirno ozračje ob poti metka proti cilju.

VIDEO: Kratek dokumentarec o rekordnem strelu britanca Harrisona

Povezani članki