V ZDA razvijajo novo raketo zrak-zrak

by Urednik

TAJNI RAZVOJ NOVEGA OROŽJA ZA AMERIŠKE LOVCE 5. GENERACIJE

Kot so odkrili na osnovi načrtovanih obrambnih izdatkov, Pentagon že vsaj od leta 2016 razvoja novo raketo zrak-zrak, za kar so v letu 2016 namenili 10 milijonov dolarjev, podobno vsoto pa so namenili za razvoj zasnove in tehnologije novega orožja dolgega dosega (LREW) tudi letos.

V tem – začetnem delu projekta – opravljajo inženirska dela ter snujejo večnamensko raketno orožje dolgega dosega, namenjeno dosegi in vzdrževanju prevlade v zraku.  Tako so namreč zapisali v načrte za obrambni proračun za leto 2018, podrobnosti o tem orožju pa držijo v tajnosti. Sicer pa je ta projekt uvrščen v več kot tisoč strani obsegajoč načrt vojaškega proračuna. Z njim naj bi Američani tudi zapolnili vrzel med zračnoobrambnimi orožji za kar vrsto let (desetletij). Tako Rusija kot Kitajska namreč razvijata rakete zrak-zrak z dosegom več kot 175 km, ZDA pa imajo trenutno v oborožitvi bolj ali manj zastarele rakete AIM-120 z dosegom pod 150 km (v najboljšem primeru). So pa ameriški palubni lovci, ko so še bili v operativni rabi do pred dobrim desetletjem, nosili rakete AIM-54 zelo dolgega dosega.

V Pentagonu upajo, da bodo nove rakete LREW pokrile potrebe vseh zvrsti ameriških oboroženih sil – torej Vojne mornarice. Letalskih sil in Letalstva mornariškega korpusa. Vendar pa vojska še tudi za leto 2018 ni zaprosila za posebna sredstva, namenjena razvoju LREW.

Prav tako tudi ni jasno, kakšno zasnovo in tehnologije so snovalci novega orožja izbrali, čeprav obstaja nekaj namigov. Iz aprila letos je namreč znana skica – umetniška upodobitev lovca F-22 z novo raketo LREW, ki jo je pokazal asistent namestnika sekretarja za obrambne raziskave in inženiring Chuck Perkins.  Po sliki sodeč je raketa LREW dvostopenjska, opremljena je z bojno konico in senzorjem na sprednjem delu ter raketnim motorjem v zadnjem. Bombni jašek lovca F-22 je oblikovan tako, da sprejme 12 čevljev dolgo (3,65 m) raketo AIM-120, zato torej LREW ne bo mogla biti daljša od 12 čevljev. Po drugi strani pa lovci F-15 za razliko od F-22 in F-35 (obe letali imata zaradi radarske slabe zaznavnosti orožje nameščeno v jaških v trupu) lahko nosijo daljše orožje na zunanjih podkrilnih in podtrupnih nosilcih.

Letalske sile ZDA sicer razvijajo taktiko za uporabi radarsko slabo zaznavnih lovcev F-22, ki bi delovali skupaj z radarsko vidnimi F-15 tako, da bi slednjim, ki lahko nosijo veliko večji bojni tovor, označevali cilje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki