Arexova vizija posodobljene klasike: puška REX AKB15

by Urednik

PREDSTAVITEV SLOVENSKE MODULARNE PUŠKE REX AKB15

V marčevski Reviji OBRAMBA podrobneje predstavljamo najnovejši projekt šentjernejskega podjetja Arex – modularno puško REX AKB15, ki se je v družini ”Made in Slovenia” pridružila pištoli REX zero 1. V nadaljevanju ponujamo uvodni del članka MODULARNI REX AKB15, ki si ga lahko v celoti preberete v Revijo OBRAMBA, marec 2017.

Arexova vizija posodobljene klasike – MODULARNI REX AKB15

Pred kratkim smo imeli priložnost, da si podrobneje ogledamo zadnji šentjernejski orožni projekt. O puški REX AKB15 smo že pred tem precej slišali, tako da so bila določena pričakovanja že prisotna, bil pa je tudi že skrajni čas, da si jo ogledamo in tudi preizkusimo.

Ko je Arex, ne tako dolgo tega − konec leta 2013 − javnosti predstavil prvo orožje svoje konstrukcije in izdelave – pištolo REX zero 1, je na domačih tleh naletel na precejšnjo skepso. Marsikdo je zgolj zamahnil z roko, češ da gre za kopijo SIG Sauerjeve pištole in ”odkrivanje tople vode”. Izkazalo se je, da ni bilo ravno tako, in tudi pri AKB15 bi lahko ugotovili enako.

Danes je jasno, da je bila pištola REX zero 1 vse kaj drugega kot strel v prazno, saj se pištole prodajajo kot vroče žemljice. Predvsem v ZDA, kamor so jih že od samega začetka želeli plasirati. Ko se bo pištola dodobra uveljavila v tujini, pa bo o njej morda začela razmišljati tudi naša država − namesto da bi bilo obratno. Eden od temeljev suverenosti je tudi lastna orožna industrija in na tem področju prav podjetje Arex rešuje slovensko čast.

Pri Arexu so o razvoju in izdelavi dolgocevnega orožja razmišljali že ob začetku razvoja polavtomatske pištole REX zero 1. Najprej so se ubadali z zamislijo o zasnovi povsem nove puške, hkrati pa so prejeli več pobud za nadgradnjo obstoječih avtomatskih pušk sistema M70AB2, ki jih med drugim še vedno uporablja policija, vojska pa jih je prav tako ”vzela iz naftalina”. Odločili so se, da bodo, kot pri pištoli, tudi za izhodišče svoje prve puške vzeli zanesljiv in preizkušen sistem ter ga dodobra nadgradili in posodobili, kar se je v preteklosti že izkazalo za pravilno odločitev. Projekta Arexove puške in nadgradnje avtomatske puške M70 sta se tako združila in rezultat je REX AKB15, ki je pravzaprav lahko oboje. Arex je danes v fazi, ko lahko v okviru svojih proizvodnih zmogljivosti izdela celotno puško REX AKB15 ali pa na zahtevo naročnika zagotovi posodobitev obstoječih avtomatskih pušk družine AKM v sistem AKB15….

Avtor: Rok Štupar

Revija OBRAMBA, marec 2017, je izšla v četrtek 2. marca. Kupite jo lahko v vseh bolje založenih kioskih, na bencinskih črpalkah in v naši spletni knjigarni. Na tiskano izdajo Revije OBRAMBA pa se lahko tudi naročite (več).

Povezani članki