Belgija, Nizozemska in Luksemburg s skupnim »air-policingom«

by Urednik

BENELUX OD JANUARJA 2017 S SKUPNIM VAROVANJEM ZRAČNEGA PROSTORA

Belgija, Nizozemska in Luksemburg (BENELUX) so 21. decembra 2016 podpisale dogovor o skupnem nadzoru zračnega prostora (air-policing) na območju vseh treh držav, ki ga bodo začeli izvajati že 1. januarja 2017.

Skupine lovcev F-16 iz Belgije in Nizozemske se bodo pri varovanju zračnega prostora Beneluxa izmenjavale vsake 4 mesece. Nizozemski lovci F-16AM/BM (v floti jih imajo 61 + 2 lovca F-35 od naročenih 35) bodo za potrebe air-policinga delovali iz zračnih baz  Volkel in Leeuwarden, belgijski F-16 AM/BM (skupaj jih imajo 60) bodo vzletali iz zračnih baz Kleine Brogel in Florennes, medtem ko Luksemburg nima bojnih letal (v Luksemburgu je registriranih le 18 AWACS letal Boeing E-3 sentry zveze NATO).

V skladu s tem sporazumom, bo zračni prostor nad Belgijo, Nizozemsko in Luksemburgom združeno v enotno območje, v katerem bodo piloti delovali tudi po ukazu in v imenu druge države, ne glede na njihovo izmeno. Tako bodo belgijska bojna letala pri prestrezanju letala v nizozemskem zračnem prostoru delovala na ukaz nizozemskega obrambnega ministrstva in dobivala ukaze iz centra za letalske operacije v Nieuw Milligenu, nizozemski lovci nad Belgijo pa ukaze iz centra za nadzor in poročanje v Glonsu.

Belgija namerava februarja 2017 ob robu sestanka obrambnih ministrov zveze NATO podpisati podoben sporazum tudi s Francijo, je sporočil belgijski obrambni minister Steven Vandeput.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki