Bo avstrijska puška osnovno orožje Nemške vojske?

by Urednik

NOVA JURIŠNA PUŠKA RHEINMETALL-STEYR MANNLICHER RS566 

Nemško obrambno podjetje Rheinmetall se je združilo z avstrijskim proizvajalcem orožja Steyr Mannlicher in izdelalo ter predstavilo in ponudilo trgu avstrijsko-nemško izvedenko jurišne puške RS566 v kalibru 5,56 x 45 mm, ki temelji na Steyer Mannlicherjevi puški STM556.

Avstrijci so zasnovo puške STM556 prvič prikazali že v letu 2012. Rheinmetall je priložnost za uveljavitev nove jurišne puške videl prav v Nemški vojski po nekajletnih (3) polemikah o (ne)kakovosti Heckler & Kochove jurišne puške G36, ki jo zdaj uporablja Bundeswehr. RS556 je tako postala kandidatka za ’’System Sturmgewehr Bundeswehr’’, načrtovana kot zamenjava za obstoječo standardno nemško puško H&K G36. Projekt naj bi po načrtih začeli uresničevati v letu 2019.

Gre za skupen projekt obeh proizvajalcev, delež nemškega Rheinmetalla – torej sklopov in delov z oznako Made in Germany – v tem poslu pa bo 60-odstoten. Ohišja in okvirje bo izdeloval Steyr. Mehanizem Rheinmetall-Steyr Mannlicher RS556 deluje na principu odvoda smodniških plinov s kratkim hodom bata in ima vrtljiv zaklep. Sistem odvzema smodniških plinov je preizkušen na Steyr Mannlicherjevem modelu AUG (univerzalna vojaška puška). S 16-palčno cevjo – 406 mm – in s polnim okvirjem s 30 naboji tehta RS556 le 4,2 kg.

Steyr Mannlicher je zasnoval puško v stilu ameriške karabinke AR-15/M4, prvič pa so jo predstavili že pred petimi leti kot STM556. So jo pa do te, zadnje izvedbe izpopolnili v vrsti manjših, očesu skoraj neopaznih podrobnostih, ki pa jih bo verjetno še kaj, če bo puška res postala osnovno orožje Bundeswehra.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki