Indijsko letalstvo bo prejelo 83 lovskih letal HAL tejas Mk.1A

by Urednik

INDIJA NADALJUJE OBOROŽITVENI PROGRAM MAKE-IN-INDIA

Indijska vlada je odobrila nakup 83 enomotornih večnamenskih lovskih letal HAL tejas Mk.1A, kar predstavlja tudi velik zagon za indijsko letalsko industrijo.

Indijske letalske sile bodo novo različico lovcev tejas priključile dosedanji floti 23 lovcev tejas Mk.1 (naročenih je še 17 letal te različice), tako da bodo imeli skupaj 123 letal tejas v konfiguracijah Mk.1 in Mk.1A.  

Indijski obrambni minister Rajnath Singh je že večkrat poudaril, da bodo lovci HAL tejas v prihodnjih letih predstavljali hrbtenico letalskih sil in da bodo pridobili nove zaposlitve možnosti, saj bo glavni prodajalec Hindustan Aeronautics deloval kot krovna organizacija, ki bo spodbujala zasebni sektor.

Indijci načrtujejo tudi razvoj lastnih motorjev, letalske elektronike in radarjev za lovska letala, saj so sedaj odvisni od tujih virov. Prvi lovec tejas Mk.1A, ki bo sestavljen, bo imel več kot 50 odstotkov domačih delov in sistemov, medtem ko za zadnjega (iz tega naročila) načrtujejo, da bo ta odstotek narasel na 65 %.

Tejas izhaja iz programa Lahko bojno letalo (LCA – Light Combat Aircraft), ki se je začel že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (takrat je bilo govora tudi o sodelovanju z nekdanjo SFR Jugoslavijo v tem projektu), z željo po nadomestitvi zastarelih lovcev MiG-21 (v svoji floti jih imajo še vedno kar okoli 110). Tejas je drugi nadzvočni borec, ki so ga razvili pri indijskem proizvajalcu Hindustan Aeronautics Limited (HAL) po HAL HF-24 marut. Proizvodnja lovcev tejas Mk.1 (iz prvega naročila) se je začela leta 2016, leta 2019 pa so Indijske letalske sile v načrte zapisale skupno 324 lovcev tejas v več različicah. Različica Mk.1A se od prvotne Mk.1 razlikuje po izboljšavah za vzdrževanje, ima vgrajen radar AESA (aktivna elektronska skenirna matrika), ki nadomešča prejšnji mehansko krmiljeni radar, lahko prečrpava gorivo v zraku, nosi tudi rakete velikega dosega – BVR (zunaj obzorja), opremljen je z napredno opremo za elektronsko bojevanje za motenje sovražnikovih radarjev in raket.

Pripravil: A. Knific, foto: HAL

Povezani članki