Iran bo spomladi predstavil novega lovca saeqeh

by Urednik

IRAN POSPEŠENO RAZVIJA NOVA BOJNA LETALA

Poveljnik Iranskih letalskih sil je napovedal, da Iran pripravlja novo generacijo lovca saeqeh (thunderbolt) in dodal, da bodo novo letalo predstavili v prihodnjih mesecih.

Poveljnik Iranskih letalskih sil general Alireza Barkhor je medijem tudi povedal, da je faza gradnje novega letala že končana. Novo generacijo dvosedežnega lovca bo Iran predstavil v naslednjem iranskem novem letu, ki se bo začelo 21. marca. Barkhor upa, da bo novi lovec saeqeh že poletel na proslavi ob dnevu Iranske vojske, 18. april 2014.

Nova generacija lovca saeqeh, prva je temeljila na ameriškem F-5, a imela dvojni rep, naj bi imela močnejši motor, boljše letalne sposobnosti, sodobnejšo navigacijsko opremo, večjo nosilnost bojnega tovora in daljši dolet.

V zadnjih letih Iran pospešeno razvija svoje oborožitvene sisteme, predvsem zaradi embarga zahodnih držav, izjema pa niso niti bojna letala. Tako je že konec 90-ih let predstavil svoje prvo lahko bojno letalo azarakhsh (strela), razvili so ga iz ameriškega F-5, leta 2007 pa lovca saeqeh. Nato so leta 2010 predstavili prvo eskadriljo lovskih bombnikov saeqeh, ki so jih razvili iz letala azarakhsh.

2. februarja 2013 so Iranci predstavili prototip (maketo) najsodobnejšega lovca qaher Q-313, za katerega so letalski analitiki ugibali ali bi sploh lahko poletel. V zadnji 15-ih letih naj bi oz. še bodo izdelali tudi nekaj trenažnih letal, kot so simorgh, parastoo, dorna/tazarv in fajr-3, o katerih pa je znanega zelo malo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Prototip iranskega lovca Q-313 oz. F-313 (“qaher 313″) so 1. februarja predstavili iranskemu predsedniku Ahmadinedžadu in javnosti.

.

Februarja so v Iranu predstavili prototip “nevidnega” lovca F-313 ali Q-313(“qaher 313″), pred dnevi pa je v javnost prišla tudi prva fotografija novega letala na letališki pisti.

.

Le nekaj ur po objavi fotograij s predstavitve prototipa novega iranskega lovca qaher Q-313 so se oglasili letalski strokovnjaki in zatrdili, da to letalo ne more poleteti.

Povezani članki