Novi ruski radar lahko zazna tudi sovražna “prikrita” letala

by Urednik

BISTATIČNI RADARSKI SISTEM STRUNA-1

Rusko podjetje Almaz-Antej JSC, ki med drugimi proizvaja tudi zračnoobrambne sisteme tor-M1 in S-400, je razvilo nov radarski sistem struna-1, ki v povezavi z drugimi radarskimi sistemi lahko odkrije tudi radarsko slabo zaznavna – prikrita (stealth) letala, ki so v zadnjih letih postala eno od najmočnejših orožij v arzenalu držav zveze NATO.

Radarski sistem struna-1 je bistatični, kar pomeni, da sta oddajnik in sprejemnik nameščena na različnih lokacijah, za razliko od običajnih radarjev. To mu pomaga pri odpravljanju – nevtralizaciji metod, ki jih radarsko slabo zaznavna letala (stealth) uporabljajo za preprečevanje odboja radarskega valova nazaj proti iskalnemu – sledilnemu radarju.

Radarski sistem prav tako poveča efektivni radarski presek cilje (nasprotnikovega letala) in ignorira protiradarske prevleke/premaze, tako da lahko zazna ne samo “nevidna” letala, temveč tudi jadralna letala in zmaje ter manevrirne rakete.

Radarski sistem lahko vključuje do deset mobilnih parov sprejemnikov in oddajnikov, ki sicer oddajajo manj energije kot običajni radarji, s čimer so “manj ranljivi za protiradarsko orožje”, kar lahko ustvari “največji teoretični obod 500 km”.

Vendar pa ima radarski sistem struna-1 tudi številne pomanjkljivosti, na primer razmeroma majhno višino dosega (približno 7 kilometrov), skupaj z omejeno velikostjo njegovega zaznavnega območja in nezmožnostjo zagotavljanja “neprekinjene radarske osvetlitve za sledenje cilju”.

Kljub temu pa bi si vojska z radarskim sistemom struna-1, če bi ga uporabila skupaj z drugimi radarskimi sistemi, lahko zagotovila kritične informacije- o položaju in gibanju nevidnih letalnikov.

Pripravil: A. Knific, foto:

 

Povezani članki