Otokar predstavlja novo verzijo oklepnega vozila cobra 4×4

by Urednik

COBRA II ZA HITRO OSKRBO VOJAKOV NA ODDALJENIH BOJIŠČIH

Turška družba Otokar je razvila novo poltovorno različico lahkega oklepnega vozila cobra II (kobra II) za oskrbo vojakov na misijah, mirovnih operacijah in v obmejnih stražarnicah, predstavili pa so ga v okviru vojaških vaj EFES 2018, ki v tem tednu potekajo v bližini turškega mesta Izmir.

Najnovejša družina lahkih oklepnih vozil cobra II  je dobila še poltovorno vozilo (pickup), ki so ga pri turškem Otokarju razvili za dostavo streliva, goriva, hrane in vode vojakom med operacijami na bojišču ter v oddaljene vojaške baze. Z njim bodo lahko prepeljali kar 2,5 tone tovora. Nova cobra II omogoča uporabo tako podnevi kot ponoči, na najzahtevnejših terenih in v vseh podnebnih razmerah. Razvili so tudi amfibijsko različico, ki omogoča prečkanje vodnih preprek.

Nova različica lahkega oklepnega vozila cobra II lahko doseže hitrost 110 km/h in s polni rezervoarjem prevozi razdaljo 700 km. Oboroženo je lahko z oborožitveno postajo s puškomitraljezom 5,56 oz. 7,62 mm ali 120 mm minometom.

Slovenska vojska (SV) ima od leta 2008 v svoji oborožitvi 10 lahkih izvidniških vozil cobra I, uporabljajo pa jih v 18. bataljonu za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO), ki deluje v sestavi 72. brigade SV.

Lahka izvidniška oklepna vozila Otokar cobra 4×4 Slovenske vojske so opremljena z oborožitveno postajo s puškomitraljezom 7,62 mm FN MAG, ki jo upravlja operater iz notranjosti vozila s pomočjo kamer. Vozilo je opremljeno tudi z metalci dimnih granat.

Pripravil: A. Knific, foto: Otokar

 

Povezani članki