Rusi bodo letos testirali 70 raket in izstrelkov

by Urednik

V LETU 2014 ŠE VEČ TESTIRANJ RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV

Ruska vojska bo v letu 2014 na vojaškem poligonu Kapustin Jar opravila približno 300 testnih izstrelitev raketnih orožij in izstrelkov.

Ruska vojska načrtuje v letošnjem letu testirati približno 70 raketnih orožij in izstrelkov, je na tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Ruske federacije, polkovnik Igor Jegorov. Preizkušanja bodo potekala na poligonu Kapustin Jar v južnem delu Rusije, načrtujejo pa kar nad 300 izstrelitev in lansiranj raket, izstrelkov, brezpilotnih letalnikov kot del skupaj 180 razvojnih programov. Poligon se nahaja v Astrahanskem okrožju med mesti Volgograd in Astrahan. Poligon je znan tudi kot preizkuševališče taktične balistične rakete iskander-M, kot tudi zračnoobrambnih raketnih sistemov S-300 in S-400, pa na primer večcevnega raketnega sistema BM-30 smerč in podobno.

Vojaški poligon Kapustin Jar pogosto gosti vojaške vaje večjega obsega, osnovali  so ga leta 1946 kot 4. državni osrednji poligon, v njem pa se je tudi »rodila« ruska raketna industrija. Prvo raketo so na poligonu izstrelili 18. oktobra 1947, šlo pa je za eno od skupaj 11 med drugo svetovno vojno zaplenjenih nemških raket A-4.

Pripravil: B. Knific, foto: 
VIDEO: Ruske raketne sile

Povezani članki