Rusija prikazala samovozni artilerijski sistem 2S19 MSTA-S 155 mm bližnjevzhodnim kupcem

by Urednik

RUSIJA ŠE NAPREJ TRŽI SVOJO OBOROŽITEV

Rusko državno podjetje Rosoboronexport za trgovino z orožjem in Uralvagonzavod (UVZ) sta prvič pokazala bojne zmogljivosti 155-mm samovozne havbice  2S19 MSTA-S. Predstavitev za potencialne bližnjevzhodne kupce je potekala na strelišču Staratel v Nižnjem Tagilu, so zapisali v  Rosoboronexportu.

Pri preizkusih so s  havbico MSTA-S je zadeli vse cilje in izpolnili načrtovane manevre. Kaliber 155 mm, ki ga uporabljajo države zveze Nato, je bila zasnovana za uničenje topniških in minometnih baterij, tankovskih kolon, poveljniških in opazovalnih mest.

“Havbica je močno artilerijsko orožje, z voznimi lastnostmi, ki so podobne sodobni oklepni tehniki. Opremljena je z naprednimi komunikacijskimi sistemi s pomočjo izvidniškega brezpilotnega letala orlan-10E. Verjamem, da so se naši partnerji lahko prepričali glede vseh prednosti ruske bojne opreme,” je dejal direktor za mednarodno sodelovanje Rostec Viktor Kladov.

MSTA-S lahko na mestih uvajanja uniči utrdbe, terenske odlagališča, čete in orožje, zračno in raketno obrambo ter elektronsko vojskovanje. Lahko strelja na morske cilje v strelišču.

“Ruska 155-milimetrska havbica MSTA-S proizvajalca Uraltransmash zaseda dostojno mesto med topniškim orožjem najbolj razširjenega kalibra na svetu. Po razmerju med ceno in učinkovitostjo presega konkurenčne izdelke in ima podobne lastnosti ali jih v več parametrih presega. Upamo, da bo sprožila ustrezno veliko zanimanje na Bližnjem vzhodu, Afriki, Aziji in Pacifiku,” je dejal izvršni direktor Rosoboronexport Aleksander Mihejev.

MSTA-S je opremljena z avtomatskim nadzorom ognja, sistemom za nočno opazovanje s toplotno sliko, z laserskim daljinoerom, napravami za spremljanje zadetkov, topniško balistično postajo, polnilnim mehanizmom in mitraljezom 12,7 mm,  komunikacijskimi sredstvi, dva prezračevalnima filtroma, avtonomnim virom napajanja z elektriko in klimatsko napravo ter sistemom za nadzor polnjenja. Satelitska navigacija določa lokacijo orožja. Bojni prostor v samovozni havbici pa ustreza vsem sodobnim ergonomskim zahtevam.

“Naši partnerji so pohvalili bojne zmogljivosti nove havbice, ki so pokazale odlične rezultate. Terenske preizkušnje so potrdile zanesljivost in učinkovitost ruske havbice ter potrdile deklarirane lastnosti,” je dejal predsednik uprave UVZ Alexander Potapov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki