Ruski projekt novega oklepnega vozila atlet

by Urednik

NOVO ŠTIRIKOLESNO OKLEPNO VOZILO ZA IZVOZ

V Rusiji poteka projekt novega naprednega oklepni vozila atlet 4×4, je povedal Aleksander Krasovicki, generalni direktor Vojaško industrijske družbe (LLC “VPK”).

Pri zasnova bodo upoštevali izkušnje, pridobljene med proizvodnjo in testiranjem oklepnega štirikolesnega vozila tiger. Prva predstavitev oklepnika atlet je predvidena avgusta na forumu “Vojska-2020”.

“Novo vozilo bo verjetno namenjeno izvozu. Uradni naziv vozila je Posebno oklepno vozilo VPK-23136 z uporabo elementov oklepnika atlet. V bistvu izdelujemo novo dvonamensko oklepno vozilo,” je pojasnil Krasovicki in spomnil, da so bila predhodna testiranja obeh oklepnega štirikolesnika atlet uspešno zaključena, državno testiranje novega oklepnega vozila pa je načrtovano za maj.

Nova generacija oklepnikov atlet ima pogon na vsa kolesa, vozila pa so zasnovana za prevoz vojaškega osebja in opreme, zagotavljajo visoko raven zaščite, pa tudi vleko priklopnikov, namestitev orožja ipd.

Glavne razlike med novim vozilom in oklepnikom tiger so do 1600 kg povečana nosilnost, izboljšana minska in balistična zaščita, zmogljivejši dizelski motor ruske proizvodnje JMZ-5347-24 z do 240 KM.

Vozila so serijsko opremljena s protitravmatskimi sedeži za vse člane posadke  in s kabinsko klimatsko napravo. Štirikolesno oklepno vozilo atlet lahko prevaža dva do osem popolnoma opremljenih vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto: DoD Russia

 

Povezani članki