Slovaki predstavili novo oklepno vozilo corsac 8×8

by Urednik

NOVA SLOVAŠKA RAZLIČICA OKLEPNIKA PANDUR II (KRPAN)

Slovaško podjetje MSM Group je na Mednarodni  obrambni razstavi IDEB 2016 v Bratislavi predstavilo novo pehotno bojno vozilo corsac 8×8, ki so ga razvili na osnovi avstrijskega  oklepnika pandur II 8×8, ki ga poleg Avstrijske, uporabljata še Češka in Portugalska vojska. Za potrebe Slovenske vojske je Sistemska tehnika s Steyrjem na osnovi pandurja razvila oklepnik krpan 8×8, ki pa ni bil izbran na razpisu (zmagal je svarun – Patria AMV).

Oklepnik corsac 8 × 8 je nadgrajena različica model pehotnega oklepnega vozila pandurja II 8×8, ki ga je razvilo avstrijsko podjetjo Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge. Pehotno bojno vozilo Corsa sta skupaj razvili slovaško podjetje MSM Group in avstrijski Steyr, v sodelovanju s slovaškima EVPU in Konstrukta Defence.

Bojna teža oklepnika corsac v standardni konfiguraciji je 19,8 tone, vozilo v dolžino meri 7,43 m, v širino 2,67 m, v višino 2,95 m in je od tal odmaknjeno 0,45 m. Vozilo upravlja tričlanska posadka (poveljnik, voznik in strelec), lahko pa prepelje dodatnih 6 vojakov oz. 9.500 kg tovora. Vozilo corsac 8×8 je zaščiteno z oklepom, ki dosega NATO standard oklepne zaščite STANAG 4569 stopnje 2 in protiminske zaščite STANAG 4569 stopnje 3A/B.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki