Slovaško zanima modernizacija raketnih sistemov S-300 v Rusiji

by Urednik

SLOVAŠKE HELIKOPTERJE MI-17 BODO POSODOBILI V RUSIJI

Slovaški premier Robert Fico je po srečanju ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevim medijem dejal, da potrjuje informacije, da se Slovaška zanima za (rusko) modernizacijo sovjetskih raketnih sistemov S-zračne obrambe S-300. Ob tem je Fico dodal, da sta Rusija in Slovaška blizu dogovora za posodobitev flote starih slovaških vojaških helikopterjev Mi-17.

“Rad bi potrdil interes Republike Slovaške, če govorimo o modernizaciji sistema S-300,” je dejal Fico v torek 2. junija 2015 po srečanju z Medvedjevim. Slovaška zračna obramba ima v svoji oborožitvi 6 raketnih sistemov S-300PMU (2 bateriji, 1 aktivna), ki jih je ruska obrambna industrija posodobila (v različico PMU) po letu 1990.

Čeprav je Slovaška članica zveze Nato, je tudi nekdanja članica Varšavskega pakta, zato je imela v svoji oborožitvi vse do razpada Sovjetske zveze izključno sovjetsko vojaško opremo. Bratislava se od začetka 1990-ih naglo oddaljuje (od odvisnosti) od Moskve, vendar se Slovaška vojska še vedno opira na nekatero rusko (sovjetsko) opremo. Slovaška vojska namerava poleg raketnih sistemov S-300 modernizirati tudi svojo floto (skupaj 14) ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mil Mi-17.

V začetku maja 2015 je sicer slovaško obrambno ministrstvo sporočilo, da se je odločilo za nakup 9-ih novih ameriških večnamenskih helikopterjev Sikorsky UH-60M black hawk v vrednosti 261 milijonov dolarjev, s katerimi bi nadomestili starajoče se floto Mi-17 (čeprav ne gre za isto kategorijo helikopterjev – Rusija namreč nima ponudbe v tem segmentu). Fico ni navedel, da bi modernizacija helikopterjev Mi-17 kakorkoli vplivala na nakup black hawkov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Slovaki bodo kupili 9 vojaških helikopterjev Sikorsky UH-60M black hawk

Slovaška se je odločila za nakup devetih večnamenskih helikopterjev Sikorsky UH-60M black hawk, s katerimi bodo zamenjali ostarele transportne helikopterje Mi-17.

Slovaške letalske sile bodo najele lovce JAS-39 gripen

Slovaške letalske sile bodo dobile 8-12 najetih švedskih lovskih letal Saab JAS 39 C/D gripen, z njimi pa bodo nadomestili staro floto lovcev MiG-29.

Povezani članki