ZDA so Iraku dobavile 250 MRAP vozil BAE caiman 6×6

by Urednik

HITRA DOBAVA OKLEPNIH VOZIL S PROTIMINSKO ZAŠČITO ZA IRAŠKO VOJSKO

Ameriška vojska je v minulih dneh Iraški vojski dobavila vseh obljubljenih 250 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) BAE caiman 6×6, dobavo pa so zaradi izrednih razmer v Iraku izvedli veliko hitreje kot v predvidenih 90-ih dneh (potrebovali so približno 6 tednov).

Obnova in hitra dobava vozil MRAP (Mine Resistant Armor Protected) je pomenila hiter odziv na nujne potrebe Iraške vojske, novi oklepniki pa bi lahko bili ključnega pomena v spopadih s pripadniki Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS).  Eno večjih groženj pripadnikom iraških varnostnih sil predstavljajo prav obcestne mine, bombe in improvizirane eksplozivne naprave, ki jih nastavljajo pripadniki ISIS-a, “nova” vozila MRAP pa jim bodo tako omogočila večjo zaščito.

Američani pravijo, da je dobava vojaške opreme Iraški predstavljala velik izziv, še posebej ker v tej državi v tem času potekajo spopadi. ZDA zagotovile (plačale) transport novih iraških oklepnikov BAE caiman 6×6, ki so jih vzeli iz presežnih zalog Ameriške vojske, omogočile pa bodo tudi šest mesecev vzdrževanja za MRAP, kakor tudi za puške M162A, katerih dobava je načrtovana v začetku leta 2015.

MRAP vozilo BAE caiman 6×6

Protiminsko zaščiteno oklepno vozilo (MRAP) BAE caiman 6×6 je taktični oklepnik, ki lahko prevaža 10 vojakov (+ 2 člana posadke), ki jih varuje kompozitni oklep. Vozilo tehta kar 16.825 kg, doseže hitrost 105 km/h, ima stalen pogon na vseh 6 koles, z enim rezervoarjem goriva pa prevozi do 645 km. V dolžino meri 7,72 m, v širino 2,47 m in višino 2,81 m.

Caiman si kar 85 % delov deli s preostalimi standardnimi MRAP oklepniki iz skupine FMTV, kar je izredno pomembno tudi za možnost hitrega popravila na bojišču. Osnovna različica je lahko opremljena z mitraljezom kalibra 7,62 mm ali 12,7 mm, na streho pa se lahko namesti oborožitveno postajo.

Protiminsko zaščiteno oklepno vozilo caiman je za potrebe Ameriške vojske razvilo podjetje Stewart & Stevenson, ki je del Armour Holdings, ki ga je ravno ob uspešno končanih testiranjih ameriških sil leta 2007 kupilo podjetje BAE Systems. Ameriška vojska je za potrebe vojaških posredovanj na Bližnjem vzhodu (predvsem Afganistan, tudi Irak) naročilo več tisoč oklepnikov caiman. Po umiku iz teh držav želijo ZDA večino MRAP-ov prodati oz. podariti svojim zaveznicam. Tako so se Združeni arabski emirati (ZAE) v septembru 2014 dogovorili za nakup 4.500 presežnih ameriških vozil MRAP v skupni vrednosti 2,5 milijarde USD, od tega je kar 1150 vozil tipa caiman.

Oklepno vozilo s protiminsko zaščito caiman 6×6 je razvijala ekipa strokovnjakov, ki je bila vključena tudi v razvoj vozila MRAP  cougar cat II JERRV (6×6), ki ga bo v sedmih primerkih v letošnjem letu dobila Slovenska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Iraška vojska bo dobila 250 oklepnih vozil MRAP iz ameriških zalog v Kuvajtu

Iraška vojska bo dobila prvo serijo 250-ih ameriških protiminsko zaščitenih oklepnih vozil, s katerimi naj bi okrepili svoje sile v boju z Islamsko državo (ISIS).

Ameriški presežni oklepniki MRAP tudi za Slovenijo

Po poročanju RTVSLO bo Slovenija od ZDA v dar dobila 7 oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP) cougar cat II JERRV (6×6), ki jih je Ameriška vojska uporabljala v Afganistanu.

Povezani članki