Zveza NATO formalno zaključuje vojaško misijo ISAF v Afganistanu

by Urednik

V AFGANISTANU JE SODELOVALO 1300 PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE

Ameriško obrambno ministrstvo je v ponedeljek 8. Decembra 2014 sporočilo, da se je vojaška misija zveze Nato v Afganistanu, poimenovana ISAF (International Security Assistance Force – Mednarodna varnostna podporna sila) v Afganistanu uradno končala. Po navedbah ameriškega ministrstva za obrambo, misija ISAF sedaj prehaja na misijo pod vodstvom Nata določenega podporo, ki se začne s 1. januarjem leta 2015.

Med 38-imi državami, ki so s svojimi silami sodelovali pri vzpostavljanju varnosti v Afganistanu po zrušitvi talibanske oblasti v decembru leta 2001 in začetku ponovnega vzpostavljanja vladnih institucij (demokracije) in varnostnih sil, je na misiji ISAF sodelovala tudi Slovenija.

V Afganistan je Slovenska vojska od 25. februarja 2004, ko je tja poslala predhodnico prvega kontingenta SV iz vrst Enote za specialno delovanje (ESD), pa vse do konca leta 2014 (maja je Afganistan zapustil še zadnji 20. kontingent SV, ostali pa so le štirje vojaki ESD) napotila kar 1300 pripadnikov. S koncem Natove misije v Afganistanu pa se je zaključila tudi do sedaj najzahtevnejša operacija Slovenske vojske v njeni zgodovini.

Podrobneje o nalogah slovenskih vojakov si lahko preberete v knjigi Mitje Močnika – MISIJA AFGANISTAN ISAF SIKON 6, ki je sodeloval v 6. kontingentu SV na misiji v Afagnistanu.

Ob zaključku misije ISAF v Afganistanu je ameriški general John F. Campbell na tiskovni konferenci predstavil nekaj pogledov na vojaško posredovanje: “Ker so afganistanske nacionalne varnostne sile vedno bolj usposobljene smo preusmerili našo pozornost iz bojnih operacij na gradnjo [afganistanskega] sistema in postopke za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti.”

Na ponedeljkovi slovesnosti na sedežu poveljstvom je Campbell na mednarodnem letališču v Kabulu članom skupnega poveljstva dejal: “Vi ste naredili svoje delo dobro – tako dobro, da ste se sami vrgli iz delovnega mesta.”

“To je zgodovinsko preoblikovanje in odraža napredek, ki ga je dosegla naša koalicija skupaj z našimi afganistanskimi partnerji,” je zaključil Campbell.

Pripravil: A. Knific, foto: Slovenska vojska

SORODNE NOVICE:

Misija Afganistan – ISAF SIKON 6

Avtor: Mitja Močnik

Knjiga MISIJA AFGANISTAN – ISAF SIKON 6 je začela nastajati že med  samim časom avtorjevega službovanja na misiji v Heratu od avgusta 2006 do februarja 2007, končana pa je bila v začetku leta 2008. Je eno prvih takšnih del glede na vsebino in lokacijo v Sloveniji, saj se do sedaj ni še nihče tako podrobno spuščal v opis same države Afganistan, njegovo prebivalstvo in delovanje mednarodnih mirovnih sil v operaciji zveze Nato v tej državi.

Enota za specialno delovanje (ESD) v tujini: Afganistan in Nemčija

Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske se po pravilu specialnih sil “drži zase”, zato jo zelo redko zasledimo v medijih, a v zadnjem času je enota javnosti predstavila dve opravljeni nalogi v tujini.

Povezani članki