Kuvajt se odloča za nakup 28 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

BO ITALIJI USPELO PRODATI KUVAJTU EUROFIGHTERJE?

Kuvajt bo kupil 28 lovskih letal Eurofighter Typhoon skupaj z radarskimi sistemi z aktivno fazno rešetko (AESA) italijanskega proizvajalca SELEX ES. Kuvajtske oblasti se za nakup evropskih lovcev dogovarjajo z italijansko vlado, poroča Defense News.

Medtem ko so podrobnosti posla še vedno predmet pogajati, se je Kuvajt dogovoril, da mu podjetje Eurofighter dobavi 22 enosedežnih in 6 dvosedežnih lovcev typhoon. Če bo posel uresničen tako, kot je načrtovano, bo Kuvajt prvi tuji kupec radarjev z aktivno fazno rešetko (AESA) italijanskega podjetja SELEX ES.

Sklenjen posel s Kuvajtom bi bil velika zmaga za krovnega proizvajalca Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, ki bdi nad proizvajalci typhoonov po evropskih državah, potem ko se je več držav na Bližnjem vzhodu odločilo za nakup lovcev Dassault rafale.

Eurofighter Typhoon je skupen projekt britanskih, nemških, italijanskih in španskih letalskih proizvajalcev, prav letalske sile teh držav pa so tudi glavni uporabniki (kupci). Za lovce Eurofighter typhoon, vsak stane med 90 in 125 milijonov dolarjev, so se odločili tudi v Avstriji, Savdski Arabiji in v Omanu, zanje pa se zanima tudi Bahrajn.

Italijanski proizvajalec Alenia Aermacchi je bil v zadnjih mesecih vodilni v prizadevanjih za prodajo lovcev Eurofighter typhoon Kuvajtu, ki se je zanimal tudi za nakup lovcev F/A-18 super hornet in Dassault rafale. Nakup typhoonov pa ne pomeni, da se Kuvajtske letalske sile ne bodo dobile novih super hornetov ali rafalov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Kuvajt naj bi kupil 28 ameriških lovcev F/A-18 super hornet

Kuvajt načrtuje nakup 28-ih ameriških večnamenskih lovskih letal Boeing F/A-18 super hornet v vrednosti približno 3 milijarde USD, ki bodo dopolnili sedanjo floto 27 lovcev F/A-18 hornet.

Kuvajt se je odločil za lovce Eurofighter typhoon!!

Kuvajt se je odločil za evropskega lovca Eurofighter typhoon, kar nedvomno čudi, glede na dosedanje trdno zavezništvo z ZDA.

Povezani članki