MAKS 2019 – atraktivno letenje na meji mogočega

by Urednik

ZAKAJ OBISKATI MEDNARODNI LETALSKI IN VESOLJSKI SALON MAKS 2019?

Letalska razstava MAKS 2019 že tradicionalno gosti najatraktivnejše letalske prikaze na svetovni sceni tako glede na število letal na nebu kot na skupno trajanje letov in tudi letošnji letalski salon seveda ne bo izjema. Nebo nad letališčem v Žukovskem bo gostilo najboljše ruske in tuje pilote, ki bodo pokazali izjemne zmogljivosti vojaških in civilnih letal.

Poleg demonstracij ruskih in tujih letal ter helikopterjev bo na letalskem salonu MAKS-2019 nastopalo tudi kar sedem akrobatskih letalskih skupin. Med njimi so že stalni udeleženci vseh letalskih izdaj salona MAKS, ki bodo navduševali goste s svojimi spektakularnimi in tehnično dovršenimi programi. Najatraktivnejše so seveda akrobatske letalske skupine ruskih letalsko-vesoljskih sil, Ruskih vitezov z letali Su-30SM, Strižev s 6 letali MiG-29/29UB (že člani so napovedali njihov prehod na lovce MiG-35 po zaključenih preizkušanjih!) in Ruskih sokoli – tudi z letali Su-30, zanimiv pa je tudi prelet v formaciji diamant (t.i. formaciji Diamant Kubinka, kajti obe skupini delujeta v tej ruski letalski bazi) s skupaj 9 letali: 5 Suhoj Su-30 Ruskih vitezov in 4 RKS MiG MiG-29 Strižiev.

Rusko letalsko akrobatsko šolo bo zastopala akrobatska letalska “Russ”  skupina društva prostovoljcev ruske vojske, letalskih sil in mornarice. Nastopi teh skupin so znani po natančnih in dobro usklajenih manevrih.

Kot že del utečene tradicije bo MAKS-2019 vključil tudi nastop akrobatsko skupino Baltic Bees z letali L-39 albatros. Skupina si je prislužila prepoznavnost zahvaljujoč privlačno obarvanim letalom, dinamičnim manevrom in izjemno nizkemu letenju. Zanimiv bo tudi nastop ene redkih helikopterskih akrobatskih skupin Berkut, ki leti z ruskimi jurišnimi helikopterji Mil Mi-28.

Vendar pa se letalski program na salonu MAKS ne bo omejil samo na hrumenje reaktivcev. Dve ruski akrobatski skupini, ki uporabljata batna letala “Prvi let” in “Kolibri”, bosta zagotovo povšeči tistim, ki ne prisegajo samo na hitrost in hrumenje na nebu.

Med tujimi udeleženci velja omeniti potniško letalo evropskega letalskega konzorcija Airbus A350 in pa zanimivo evropsko – švicarsko poslovno letalo, prvi Pilatusov dvomotorni reaktivec PC-24.

Med razstavljavci je letos 180 tujih in kar 540 ruskih. Kitajska je celo partnerska država sejma in tako si na aerosalonu lahko obetamo tudi sodelovanje kitajskih letal, saj se Kitajska v zadnjih letih uveljavlja kot proizvajalec in izvoznik proizvodov letalske industrije, predvsem pa vojaškega dela (letala in oborožitveni sistemi). Skupaj bo kitajskih proizvajalcev na aerosalonu 24. Prav tako močna zastopstva so napovedale evropske letalske velesile – Nemčija, Francija in Italija, v nekaj manjši meri pa celo Velika Britanija in pa v presenetljivem obsegu Češka republika (12 razstavljavcev).

Skoraj tako (za nekatere pa še bolj) zanimiv, kot letalsko-helikopterski del moskovskega aerosalona, bo del z razstavljenimi ruskimi oborožitvenimi sistemi (ob seveda tudi tujih). Predstavljeni bodo ruski zračno-obrambni raketni in artilerijski sistemi, vključno z S-300 in S-400, zatem buk, tunguška in podobno.

Ruska letala in helikopterji, ki bodo sodelovali v letalnem delu in/ali razstavljeni na statičnem delu:

  • Su-57 (prvič bo tudi na statičnem razstavnem prostoru),
  • Družina letal Su-27Su-30, Su-34 in Su-35 (nastop slednjega je brez dvoma najzanimivejši in najboljši demonstracijski nastop kateregakoli letala na svetu z vrhunsko tehniko pilotiranja in akrobacijami na meji možnega – sprtimi z zakoni aerodinamike)
  • MiG-35
  • Jak-130
  • Helikopterja Mi-28 in Ka-50/52
  • Il-76
  • Su-100 superjet  ……

Nekoliko v ozadju so razstavljena nadvse zanimiva sovjetska-ruska vojaška letala, vse od nadzvočnega bombnika Tu-160 blackjack (beli labod), legendarni MiG-25 in njegova novejša različica MiG-31, zatem lovci MiG-21 in lovski bombniki MiG-23 in MiG-27, zatem Suhojevi Su-9, Su-7/9/11/15/17 …, za letališčem je tudi Tu-144 – nadzvočni potniški reaktivec  ter še marsikateri opuščeni ruski veteran. Podobno je tudi na helikopterski sceni: razstavljena sta dva udarna – jurišna ruska helikopterja Mi-28 in Ka-30, ob celi vrsti transportnih Mi-8/17/171 ipd. Tako v zraku kot na statičnem razstavnem prostoru bo zagotovo presenetil kakšen ruski veteran iz druge svetovne vojne, Jak-3 na primer…

Mesto Žukovski zlahka označimo za povsem letalsko, leži približno 45 km jugovzhodno od Moskve (v t.i. Podmoskovju). Že desetletja je dejansko vse, kar se dogaja na ruskem letalskem prizorišču – tako (predvsem) vojaškem kot civilnem, povezano s tem mestom. Zato ga imenujejo tudi mesto  znanosti ali letalsko mesto. Ime Žukovski je dobilo po Nikolaju Jegoroviču Žukovskem, profesorju aerodinamike, teoretiku, avtorju formule za izračun obtekanja zraka okoli profila krila, imenujejo pa ga tudi oče ruskega letalstva.

Tudi uradni grb mesta je letalski: stilizirano krilo in tri silhuete letal, mestne ulice pa so poimenovane po znamenitih ruskih letalskih konstruktorjih, pilotih in astronavtih.

V Žukovskem sta tudi dve osrednji letalski znanstveno-raziskovalni inštituciji: Osrednji aero-hidrodinamični inštitut – CAGI (Tsentralniy Aerogidrodinamicheskiy Institut, TsAGI). Druga pomembna inštitucija je Letalski raziskovalni inštitut (rus. Letajušii Isledovateljski Institut – LII), poimenovan po znamenitem ruskem pilotu Mihajlu Mihajloviču Gromovu. Obeh inštitucij se je dolgo držal prizvok skrivnostnosti, saj so bile informacije o delovanju obeh zavite v strogo tajnost in zelo omejene. Vsa civilna in vojaška letala ter helikopterje so preizkušali prav v tem inštitutu, v njem pa projektirali tudi sovjetski ekvivalent ameriškemu vesoljskemu čolničku space shattle – imenovan buran (snežni vihar).

Letališče ima eno najdaljših vzletno-pristajalnih stez na svetu – kar 5403 m, ki je bila narejena v tolikšni dolžini prav zaradi preizkušanja ruskega vesoljskega letalnika buran za letenje v nižjih slojih atmosfere.

Zanimivo je, da v obdobju hladne vojne ni bilo vpisano v geografske karte, zato se je govorilo o letališču, imenovanem po najbližjem mestu Ramenskoje, tako so ga vpisovali v svoja poročila tudi ameriški obveščevalci (RAM), ki so proučevali satelitske posnetke vseh novih, predvsem seveda vojaških letal.

Zadnjih dvajset let pa je Žukovski postal svetovno znan prav po letalskem salonu MAKS – Mednarodnem letalskem in vesoljskem salonu (Mezhdunarodnyj aviatsionno-kosmicheskij salon), ki poteka na tem letališču že od leta 1992, leta 1993 je tudi dobil sedanje ime in ga prirejajo vsaki dve leti (v neparnih letih).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki